Dizelski motor za BMW X3

Dizelski motor za BMW X3

BMW-ov predstavnik u tzv. SAV- Sports Activity Vehicle segmentu, model X3, će od jeseni biti dostupan u dizelskoj 2.0d izvedbi.

Cijenjeni dvolitreni dizelski motor učiniti će najnoviji BMW-ov model osjetno konkurentnijim u segmentu gdje su dizelske izvedbe sve popularnije. Pogonski agregat preuzet iz serije 3 razvija 150 KS pri 4.000 o/min uz okretni moment od 330 Nm pri 2.000 o/min.

U kombinaciji s serijskim 6-stupanjskim ručnim mjenjačem dizelski X3 ubrzava do 100 km/h za 10.2 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 198 km/h. Najveća prednost nove izvedbe je naravno potrošnja goriva, koja u mixu iznosi vrlo povoljnih 7.2 l/100 km.

Nova izvedba s benzincima dijeli inovativni xDrive pogon na sve kotače predstavljen u jesen prošle godine na modelu X5. Snaga se na sve kotače prenosi putem elektronski nadzirane spojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisno o proklizavanju kotača,  isporuka snage se raspoređuje između svakog kotača svakih 100 milisekundi. Pogon radi u sprezi s DSC kontrolom stabilnosti i TSC (Trailer Stability Control) sustavom koji dolazi serijski s tvornički isporučenom kukom za vuču, što u konačnici daje odlična dinamička svojstva vozila.

2.0d izvedba će posjedovati bogatu serijsku opremu, između ostalog 17-inčne aluminijske naplatke, automatski klima uređaj, audio-sustav s CD-playerom i protuprovalni sustav. U serijsku opremu ulazi i Brake Force Display odnosno stražnja kočiona svijetla promjenjivog intenziteta. Svi oni kojima 480 litara prtljažnika nije dovoljno ne moraju brinuti, sve izvedbe dolaze opremljene krovnim nosačima.

Bogato opremljene modele moguće je dodatno opremiti ekskluzivnim doplatama kao što je panoramski stakleni krov površine 0.65 četvorna metra, zakretna prednja svijetla, te satelitska navigacija.

BMW X3 2.0d će biti lansiran na tržište u listopadu, a u Velikoj Britaniji ponuda starta s 26.175 GBP odnosno oko 39.100 eura. Snažnija 3.0d izvedba u prodaju stiže godinu kasnije.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara