Hibridni Accord uskoro u prodaji

Hibridni Accord uskoro u prodaji

HONDA je početkom mjeseca službeno potvrdila da će tijekom godine predstaviti još jedan hibridni model, a kroz godinu dana predstaviti nova rješenja s područja alternativnih pogona gorivim ćelijama. Time je Honda još jednom potvrdila da spada u red ekološki najosvještenijih i tehnološki najrazvijenijih marki na svijetu.

Tijekom godine u prodaju stiže ekološka izvedba američkog bestselera i najpopularnijeg Hondinog modela. Hibridni Accord će imati bolje performanse od benzinske 240 KS snažne V6 izvedbe i istovremeno imati potrošnju poput kompaktnog Civica. Accord Hybrid je prvi primjer aplikacije IMA (Integrated Motor Assist) sustava na V6 motor i ujedno prvi hibridni model, koji će koristiti inovativnu VCM (Variable Cylinder Management) kontrolu rada motora. VCM je sustav koji u određenim uvjetima, kao što je vožnja autocestom, deaktivira tri cilindra i time optimizira potrošnju goriva bez utjecaja na kvalitetu vožnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dolazak "zelenog" Accorda povećao je ponudu na čak tri hibridnih modela. Podsjetimo, Honda je prva u Americi lansirala hibridni benzinsko-električni automobil. Bilo je to još 1999. godine, a tri godine kasnije je predstavila hibridni Civic, prvi model tvrtke s alternativnim pogonom namijenjen širem krugu kupaca.

U 2005. godini Honda predstavlja novi proizvod koji će omogućiti daljnju komercijalizaciju gorivih ćelija. Nova tehnologija skladištenja električne energije putem gorivih ćelija biti će predstavljena na novom hibridnom vozilu već za godinu dana.

Najveći napredak je postignut na smanjenju gubitaka i proširenju radnih uvjeta, pa će novi sustav biti posve operativan i pri nižim temperaturama, čak i ispod -20 stupnjeva Celzijusa. Naime, za sada je jedna od najvećih prepreka široj komercijalizaciji Fuel Cell tehnologije upravo rad pri niskim temperaturama okoline. Nova struktura metalnog separatora i novorazvijeni elektrolit trebali bi ukloniti ove prepreke, te efikasnošću i troškovima učiniti gorive ćelije konkurentnima.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara