Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD Limited proglašen najboljim terencem

Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD Limited proglašen najboljim terencem

NAJCJENJENIJI magazin specijaliziran za terenska vozila je u srpanjskom izdanju objavio rezultate izbora "Worlds Best Off-Roader contest" u kojem je Jeep Grand Cherokee pokretan dizelskim 2.7 CRD motorom proglašen pobjednikom.

U konkurenciji deset terenskih vozila pobjedu je odnio američki predstavnik ostavivši iza sebe terenske autoritete kao što su Toyota Land Cruiser, Nissan Patrol i Mitsubishi Pajero. Britanska legenda Land Rover bio je zastupljen preko modela Discovery TD5 koji je zauzeo razočaravajuće 6. mjesto. Kako kaže Kevin Baldwin, jedan od test vozača, za loš plasman Discovery-a je isključivi krivac pogonski agregat, koji se pokazao nedoraslim za savladavanje teških terena. Naime, ovim testom su bile zahvaćene isključivo dizelske izvedbe, što je spriječilo nominiranje snažnih V8 izvedbi.

Jeep Grand Cherokee je postigao iznenađujuće dobre rezultate na specijalno pripremljenim terenskom poligonu. Iako ga mnogi doživljavaju kao elegantan SUV s namjenom pokazivanja, Cherokee se u produljenom izdanju izvrsno snalazi na terenu. Motor je dovoljno jak, a uvjerljivi ovjes i moderan Quadra Drive pogon na sve kotače osiguravaju odličnu prohodnost.

Jedini SUV u nižem cjenovnom razredu koji je uspio ostaviti zapažen rezultat je Nissan Terrano 3.0 s osvojenim trećim mjestom. Tako je još jednom pokazano da i tzv. „poluterenci“ mogu iznenaditi.

Test je također pokazao da cijena nije mjerilo kvalitete u smislu terenske prohodnosti. Najskuplji na testu, BMW X5 3.0d je zauzeo posljednje mjesto, dok je Mercedes-Benz ML 270 CDI tek poziciju bolji. Kako kaže Bob Cooke u svojem komentaru: „Mercedes i BMW sigurno mogu više. Problem je u shvaćanju offroada. Dok Jeep i Land Rover pod time podrazumijevaju najgore moguće terene, ljudi iz BMW-ovog marketinga na off-road gledaju kao na vožnju makadamom.“

Ukupni rezultati:
 
1. Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD Ltd
2. Toyota Land Cruiser 3.0 D-4D
3. Nissan Terrano 3.0 SVE
4. Nissan Patrol GRS

Tekst se nastavlja ispod oglasa
5. Mitsubishi Pajero 3.2 DI-D
6. Land Rover Discovery TD5 ES
7. Hyundai Terracan 2.9 CRTD
8. Kia Sorrento CRDI XS
9. Mercedes-Benz ML 270 CDI
10. BMW X5 3.0d Sport

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara