Prvi Fiatov terenac do ZOI 2006

Prvi Fiatov terenac do ZOI 2006

KAKO se 20. Zimske olimpijske igre održavaju u Torinu, prijestolnici Fiata, najveći talijanski auto-proizvođač će priliku iskoristiti za lansiranje svog prvog terenskog vozila.

Službeno vozilo ZOI 2006, koje se održavaju od 10. do 26. veljače, biti će razvijeno u suradnji s Suzukijem, koji će biti odgovoran i za proizvodnju. Prvi Fiatov SUV će se najvjerojatnije proizvoditi u Mađarskoj, gdje Suzuki već godinama ima ustaljenu proizvodnju, ali i logistiku potrebnu za razvoj novog vozila.

Tvornica u Esztergomu, sjeverno od Budimpešte, ima godišnji kapacitet od 90.000 vozilo, a u njoj se trenutno proizvode dva modela, Ignis i Wagon R+. Na proljeće iduće godine starta proizvodnja trećeg modela (nasljednik Swifta), a godišnji kapaciteti će u suradnji s Fiatom biti povećani za daljnjih 60.000 vozila.

Prvi obrisi budućeg modela već se znaju, a više podataka o mehanici biti će poznato nakon predstavljanja nasljednika Grand Vitare u jesen iduće godine. Kompaktni SUV će imati pogon na sve kotače, ali nažalost i ograničene terenske mogućnosti. Naime, 4.1 metar dugačak " Soft-Offroader" ima naglasak na komfor i savladavanje gradskih prepreka, dok se odlazak u prirodu svodi na lagani makadam. S obzirom na međuosovinski razmak od 2.5 i širinu od solidnih 1.75 metara, u unutrašnjosti će se udobno moći smjestiti pet osoba, dok će prtljažnik biti sveden na najmanju mjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na tijesnu suradnju s japanskim proizvođačem, Fiat će ponudu benzinskih motora prepustiti Suzukiju, dok će okosnicu dizelskog programa činiti novi 1.6 JTD motor snage između 105 i 120 KS.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara