Doznajte čija je janjetina najbolja

KLJUČNI PODACI
  • U organizaciji Poljoprivredne zadruge Cres i po ideji njena ravnatelja Matea Ferarića ogled je organiziran kao podstrek inicijativi zaštite ovce hrvatskih otoka i ekstenzivnog načina njenog uzgoja
Piše: Sponzorirani članak
ponedjeljak, 4.5.2015. 13:36
Smanji veli�inu slova Tekst Pove�aj veli�inu slova

Foto: PR

NA VEČERI na kojoj je u hotelu Kimen u Cresu bilo nazočno sto četrdeset gostiju u osam sljedova servirala se janjetina spravljena na tradicionalan način, kao i autorska jela.

U organizaciji Poljoprivredne zadruge Cres i po ideji njena ravnatelja Matea Ferarića ogled je organiziran kao podstrek inicijativi zaštite ovce hrvatskih otoka i ekstenzivnog načina njenog uzgoja.

Prvo je gostima bila servirana janjetina spravljena na klasičan način, pečena u krušnoj peći, a potom janjeći kotleti sa grila. Na svakom tanjuru uz priloge bila su po tri komada janjetine označena raznobojnim štapićima. Gosti, jednako kao i žiri, morali su odabirom štapića odlučiti koja janjetina za njih ima najbolji okus.

Ove pjatance spravljala je ekipa kuhinje hotela Kimen predvođena chefom Gianijem Dlačićem. Potom su slijedili autorski tanjuri dva gostujuća chefa Mire Bogdanovića koji je kuhao s bračkom janjetinom, Ivice Škunce sa paškom, dok je za domaće janjetinu spravljao Marco Sasso. Ideja koju su chefovi striktno proveli bila je da se pokaže autorska interpretacija tradicije, odnosno modernizira klasičan svima poznati načini spravljanja janjetine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon večere kao raritetni desert služeno je malo poznato autohtono cresko slatko, olito iz mjesta Orleca.

Župan Primorsko goranske županije Zlatko Komadina, pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković i creski gradonačelnik Kristijan Jurjako s ostalim gostima, a među njima mnogo sponzora koji su potpomogli manifestaciji, glasali su u korist creske janjetine koju smatraju najboljom. Slijedila je po ocjeni publike bračka, a potom paška janjetina. Stručni žiri u kojem su okuse janjetine ocjenjivali Corado Pellizzer, restorater iz Rovinja, Andrej Barbieri, chef iz Voloskog, te somelijer Aleksandar Noršić iz Zagreba nisu su mogli odlučiti da li je bolja creska ili bračka janjetina, te su je bodovali jednako, dok su bod i po manje dodijelili jelima spravljenim od paške janjetine. Producent manifestacije i moderator večere bio je Radovan Marčić.

Po svemu uspješna ova velika večera sasvim je sigurno da će se nastaviti. Već su se javile ideje da dogodine sudjeluju i uzgajivači ovaca sa otoka Krka i Raba. Ostvari li se nakana sigurno je da će se olakšati put procesa zaštite janjetine hrvatskih otoka, kao nove gastronomske i kulturološke inicijative uzgajivača ovaca.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Lajk

Skrivene kamere su snimile čime se divlje životinje zapravo bave kad nitko ne gleda
Skrivene kamere su snimile čime se divlje životinje zapravo bave kad nitko ne gleda
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije
Podržite jedini hrvatski neovisni medij.
Molimo vas, ugasite AdBlock na Indexu.

U proteklih 15 godina Index.hr je pisao o Sanaderu dok su drugi mediji šutjeli. Pisali smo o Todoriću i Mamiću dok su im se drugi uvlačili u guzicu. Otkrili smo Linića i za to platili visoku cijenu. Index vam je pri tom potpuno besplatan.

Podržite jedini hrvatski neovisni medij gašenjem AdBlocka na Indexu te šeranjem naših članaka.

Hvala,


i redakcija Indexa
SAZNAJTE KAKO UGASITI ADBLOCK NA INDEXU