Zadar u bojama, okusu i mirisu drevnog Japana - počinje "Tuna, Sushi & Wine festival"

Piše: S.K.
četvrtak, 28.1.2016. 11:11
Smanji veli�inu slova Tekst Pove�aj veli�inu slova

Foto: Press

NIJE uobičajena stvar u Japanu da se isti događaj prati uzastopno dva puta, ali zovu Kalelarge, šarmu Zadra i vrhunskim domaćim tunama iz Jadranskog mora jednostavno se nije moglo odoljeti.

Najpoznatiji japanski sushi majstori i najbolji hrvatski masterchefovi, zadarski samuraji i ikebana umjetnici dalekog istoka – svi oni bit će samo dio spektakularnog "Tuna, Sushi & Wine festivala“, jedinstvene turističko-gastronomske manifestacije koja je krenula od inicijative japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Keiji Idea, a za deset dana doživjet će u Zadru svoje drugo izdanje.

Bogati festivalski program traje čak pet dana od 3. do 7. veljače koji se najkraće mogu opisati kao spoj i razmjena iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana, ali i estetskim te gastronomskim spektaklom koji će vrhunac imati na zadarskom Forumu. Tih dana na početku veljače cijeli će Zadar disati i mirisati Japanom, počevši od zadarskih restorana koji će nuditi specijalitete Japancima omiljenog ribljeg mesa. Riječ je o vrhunski uzgojenoj domaćoj tuni čija je kvaliteta na prošlogodišnjem festivalu japanske goste oborila s nogu, a pred sushi majstore stiže izravno iz tri tunogojilišta zadarske regije. I to ne slučajno baš u ovo vrijeme.

Sezona je izlova tuna i idealno razdoblje za gospodarsko i turističko povezivanje s japanskim i dalekoistočnim tržištem izvan tradicionalno udarnih turističkih mjeseci, što je Turistička zajednica Grada Zadra prepoznala organiziravši jedinstveni "Tuna, Sushi & Wine festival“.

"Prošlogodišnji festival bio je pravi hit i više nego uspješna manifestacija koja je u trodnevnom trajanju na zadarskim ulicama okupila više tisuća Zadrana, gostiju i turista, inozemnih novinara, predstavnika japanskih tvrtki i biznisa. Zato smo odlučili da drugo izdanje Tuna, Sushi & Wine festivala bude još atraktivnije i raskošnije te da postane tradicija“, kazao je Ante Galić iz TZ Grada Zadra koja festival organizira u suradnji s Ministarstvom turizma i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene te Počasnim Konzulatom Republike Hrvatske u Osaki.

Festivalski program nudi origami radionice u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar, prodaju japanskih ukrasa za kosu umjetnice Kusano, izložbu fotografija japanskih majstora u crkvi svetog Donata, nastupe tradicionalnih japanskih wa-daiko bubnjara Kiyo Kito Taiko, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, svečanu humanitarnu gala večer u klubu „Arsenal“ te veliko predstavljanje na zadarskom Forumu. Cijela manifestacija je i humanitarnog karaktera, a prihod je namijenjen za obnovu školskog praktikuma Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru.

"Lajkaj Zadar“ za najbolju europsku destinaciju



"Tuna, sushi & Wine festival“ održavat će se u vrijeme vrhunca izbora 20 najboljih europskih destinacija 2016. godine među kojima je i Zadar. Kampanja „Lajkaj Zadar“ koju provodi Turistička zajednica Grada Zadra na svojim mrežnim stranicama i društvenim mrežama počela je 20. siječnja i traje do 10. veljače, a već je prvih dana imala izniman odaziv svih onih koji vole Zadar. Još uvijek stignete lajkati Zadar i to na ovom linku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ojkanje i nijemo kolo za Japance

U velikoj japanskoj delegaciji koja početkom veljače dolazi u Zadar bit će novinari iz najvažnijih japanskih tiskanih i elektronskih medija, masterchefovi, sushi majstori te predstavnici tvrtki, turističkih agencija i biznisa iz Japana. Za japanske goste TZ Grada Zadra pripremila je atraktivan program upoznavanja zadarske destinacije i ljepota cijele regije, od prezentacije ojkanja, nijemog kola i nastupa klapa do posjeta Vrani, Ninu, Pagu i Petrčanima.

Sushi performans u zadarskom Arsenalu

Spektakl očekuje i sve posjetitelje gala večere u zadarskom „Arsenalu“: profesionalni kuhar i vlasnik lanaca VIP restorana te rezač tune Toshihiro Nakatsuji – zajedno sa sushi majstorom Takahiro Komorijem i pomoćnicom Nana Fujikawom -  održat će performans kako se reže riba za pripremu sushija i ostalih jela od tune.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi

Lajk

NOĆNA MORA ZA VOZAČE Čekali su na semaforu pa izgubili živce kad se pojavilo zeleno svjetlo
NOĆNA MORA ZA VOZAČE Čekali su na semaforu pa izgubili živce kad se pojavilo zeleno svjetlo
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije
Podržite jedini hrvatski neovisni medij.
Molimo vas, ugasite AdBlock na Indexu.

U proteklih 15 godina Index.hr je pisao o Sanaderu dok su drugi mediji šutjeli. Pisali smo o Todoriću i Mamiću dok su im se drugi uvlačili u guzicu. Otkrili smo Linića i za to platili visoku cijenu. Index vam je pri tom potpuno besplatan.

Podržite jedini hrvatski neovisni medij gašenjem AdBlocka na Indexu te šeranjem naših članaka.

Hvala,


i redakcija Indexa
SAZNAJTE KAKO UGASITI ADBLOCK NA INDEXU