Znate li na koji način probavljate i apsorbirate hranu koju konzumirate?
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: 123rf
NE POSTOJI vrsta hrane koja se može apsorbirati kroz sluznicu probavnog trakta u prirodnom obliku, već se prethodno mora razgraditi. Hranu uglavnom dijelimo na ugljikohidrate, masti te bjelančevine.
PROBAVA UGLJIKOHIDRATA
Probava ugljikohidrata započinje već u ustima, gdje se dio škroba razgrađuje na maltozu. Probava ugljikohidrata nastavlja se u tankom crijevu gdje nastaju monosaharidi glukoze, fruktoze i galaktoze, a koji se mogu apsorbirati u krv.
PROBAVA UGLJIKOHIDRATA
Probava ugljikohidrata započinje već u ustima, gdje se dio škroba razgrađuje na maltozu. Probava ugljikohidrata nastavlja se u tankom crijevu gdje nastaju monosaharidi glukoze, fruktoze i galaktoze, a koji se mogu apsorbirati u krv.
PROBAVA MASTI
Najveći dio probave masti odvija se u tankom crijevu. Pomoću žučnih kiselina masti se dijele na sitne čestice, nakon čega probavni enzimi nastavljaju proces razgradnje, a pod djelovanjem crijevne i pankreasne lipaze masti se na posljetku razgrađuju na masne kiseline i glicerol.
Najveći dio probave masti odvija se u tankom crijevu. Pomoću žučnih kiselina masti se dijele na sitne čestice, nakon čega probavni enzimi nastavljaju proces razgradnje, a pod djelovanjem crijevne i pankreasne lipaze masti se na posljetku razgrađuju na masne kiseline i glicerol.
PROBAVA BJELANČEVINA
Probava bjelančevina započinje u želucu, a nastavlja se u tankom crijevu pod utjecajem gušterače i sluznice tankog crijeva. Na posljetku, bjelančevine su razgrađene na aminokiseline.
Probava bjelančevina započinje u želucu, a nastavlja se u tankom crijevu pod utjecajem gušterače i sluznice tankog crijeva. Na posljetku, bjelančevine su razgrađene na aminokiseline.
Nakon razgradnje, hrana se apsorbira u krv preko crijevne sluznice koja a sebi posjeduje mnoštvo crijevnih resica. Na površini resica nalaze se epitelne stanice koje na sebi nose još nekoliko stotina mikro resica.
APSORPCIJA VODE
Voda se apsorbira pasivnom difuzijom prema zakonima osmoze. Oko 99% vode apsorbira se u crijevima.
APSORPCIJA UGLJIKOHIDRATA
Glavni monosaharidi su glukoza, galaktoza i fruktoza.
Glukoza i galaktoza apsorbiraju se aktivno, a uz prisutnost natrijana odlaze u jetru. Fruktoza se prenosi olakšanom difuzijom.
APSORPCIJA BJELANČEVINA
I bjelančevine, razgrađene na aminokiseline, također uz prisutnost natrija na kraju procesa apsorpcije krvlju odlaze u jetru.
APSORPCIJA MASTI
Lipidi su skupina više strukturno različitih spojeva među kojima su najvažniji trigliceridi, fosfolipidi te kolesterol, a nakon djelovanja enzima lipaze trigliceridi ze razgrađuju na svoje sastavne dijelove. Masne se kiseline prenose do epitela stanica nakon čega apsorbirane masne kiseline te lipidi limfom odlaze u krv.
APSORPCIJA VODE
Voda se apsorbira pasivnom difuzijom prema zakonima osmoze. Oko 99% vode apsorbira se u crijevima.
APSORPCIJA UGLJIKOHIDRATA
Glavni monosaharidi su glukoza, galaktoza i fruktoza.
Glukoza i galaktoza apsorbiraju se aktivno, a uz prisutnost natrijana odlaze u jetru. Fruktoza se prenosi olakšanom difuzijom.
APSORPCIJA BJELANČEVINA
I bjelančevine, razgrađene na aminokiseline, također uz prisutnost natrija na kraju procesa apsorpcije krvlju odlaze u jetru.
APSORPCIJA MASTI
Lipidi su skupina više strukturno različitih spojeva među kojima su najvažniji trigliceridi, fosfolipidi te kolesterol, a nakon djelovanja enzima lipaze trigliceridi ze razgrađuju na svoje sastavne dijelove. Masne se kiseline prenose do epitela stanica nakon čega apsorbirane masne kiseline te lipidi limfom odlaze u krv.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati