Kruh bez glutena napokon bi mogao biti ukusan, zahvaljujući talijanskim znanstvenicima

Kruh bez glutena napokon bi mogao biti ukusan, zahvaljujući talijanskim znanstvenicima

Foto: 123 rf, Giphy

AKO zbog nekog razloga morate ili želite biti na prehrani koja isključuje gluten, svjesni ste činjenice da je hrana bez tog sastojka poprilično suha i bljutava.

Objasnimo prvo što je gluten:

Gluten je ljepljiva, elastična bjelančevina koja se nalazi u pšenici, brašnu, raži, ječmu, piru i zobi. Zbog njega je tijesto elastično i ljepljivo.

Netolerancija na gluten zove se celijakija, a vjeruje se da je genetski određena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve više ljudi u svijetu izbjegava gluten zbog alergija ili jednostavno zbog toga što smatraju da je hrana bez glutena zdravija, a dva talijanska znanstvenika odlučila su priskočiti im u pomoć i kruh i tijesto bez glutena učiniti jednako dobrim i ukusnim poput "pravih proizvoda".

Znanstvenici su osmislili tvar koja može zamijeniti gluten po elastičnosti i kruhu, kolačima i tijestu dati sličnu teksturu koju ima hrana s glutenom.

Zein, bjelančevina koja bi trebala zamijeniti gluten dobivena je od kukuruza koji je jeftin i raste diljem svijeta pa se znanstvenici nadaju kako će proizvodi s ovim proteinom biti dostupniji ljudima od dosadašnje skupe hrane koja ne sadrži gluten.

Proizvodi s proteinom "zein" još su u fazi istraživanja, a ljudi koji ne jedu gluten s veseljem ih iščekuju, izvještava Yahoo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara