Formula starta dva tjedna kasnije: Otkazana Velika nagrada Bahreina!

Foto: AFP

VELIKA NAGRADA Bahreina je otkazana! Zbog političkih nemira u Bahreinu, malenoj državici u Arapskom zaljevu, otkazana je prva utrka nove sezone Svjetskog prvenstva u Formuli 1.

Objavili su to u ponedjeljak organizatori utrke:

"Kraljevina Bahrein povukla se iz organizacije utrke Formule 1 koja je trebala biti održana od 11. do 13. sljedećeg mjeseca kako bi se zemlja u potpunosti mogla fokusirati na proces nacionalnog dijaloga",  rekao je bahreinski princ Salman bin Hamad al Khalifa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona će tako umjesto za tri tjedna početi krajem ožujka (25.-27. ožujka) Velikom nagradom Australije u Melbourneu.

Predstojeća će sezona tako umjesto 20 brojiti 19 utrka. Ranije se nagađalo o mogućnosti da se VN Bahreina ugura između 18. (VN Indije) i 19. (VN Abu Dhabija) utrke sezone, točnije za vikend od 4. do 6. studenog 2011. godine. No ta je mogućnost otpala.

Također je otpalo testiranje koje je u Bahreinu bilo predviđeno tjedan dana uoči utrke, od trećega do šestog ožujka. U tom će terminu vozači testirati u Barceloni, gdje je danas završena četverodnevna runda isprobavanja bolida, ili u Jerezu.

Ecclestone: Nadamo se skorom povratku u Bahrein

Od 2004. godine Velika nagrada Bahreina redovito je bila u kalendaru Svjetskog prvenstva u Formuli 1. Trebala je biti na njegovu početku i 2011., ali je u ponedjeljak otkazana zbog političkih nemira u azijskoj kraljevini.

"Žalosno je da se Bahrein morao povući iz organizacije utrke. Svi mi iz Formule 1 želimo cijeloj naciji dobrobit, da Bahreinci ozdrave svoju zemlju. Gostoljubivost i toplina kojom smo uvijek bivali dočekivani bile su karakterističnost VN Bahreina. O tome vam mogu posvjedočiti svi oni koji su se makar jednom našli na utrci. Radujemo se brzom povratku u Bahrein", rekao je šef natjecanja u Formuli 1 Bernie Ecclestone, ne navevši kada bi se to moglo dogoditi.

U kraljevskoj se obitelji, koja je bila pokrovitelj i organizator natjecanja, nadaju da bi se to moglo dogoditi kasnije tijekom ove sezone. Iz Formule 1 i Svjetske federacije autosportova (FIA), barem zasad, nisu suglasni.

Ove bi se sezone nakon ukidanja VN Bahreina trebalo voziti 19 utrka. Prva će biti Velika nagarda Australije u Melbourneu 27. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara