IAAF osudio navijače, Kenteris oduševljen

IAAF osudio navijače, Kenteris oduševljen
ČELNICI Međunarodne atletske federacije (IAAF) i Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) osudili su ponašanje gledatelja koji su vikanjem i fućkanjem odgodili start finalne utrke na 200 metara.

Gledatelji su nekoliko minuta skandirali "Kenteris, Kenteris", te "Grčka, Grčka". Premda su suci, a potom i sami atletičari pokušali umiriti publiku kako bi utrka mogla startati, buka se nije stišavala. Tek nakon više od pet minuta gledatelji su se primirili, pa je utrka krenula.

"Ponašanje publike nema veze sa sportom. Bili su krajnje nekorektni. Ponašali su se nedostojno olimpijskim igrama," poručio je glavni tajnik IAAF-a Istvan Gyulai. Nesportsko ponašanje gledatelja osudio je i Međunarodni olimpijski odbor.

"Emocije su sastavni dio sporta. No, situacija koja se dogodila na Olimpijskom stadionu nema veze sa sportom. Natjecatelji to nisu zaslužili," kazala je glasnogovornica MOO-a, Giselle Davies.

Jedan od najpopularnijih grčkih sportaša, Costas Kenteris bio je među najvećim favoritima za osvajanje odličja u utrci na 200 metara. Međutim, kada se nije pojavio na dopinškom testu udaljen je s Igara. Kenteris nije bio na stadionu kada su navijači izvikivali njegovo ime, no sve je pratio uz televizijske ekrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je to najbolja stvar koja mi se dogodila u posljednjih nekoliko godina. Više od 70.000 gledatelja je nekoliko minuta skandiralo moje ime, naježio sam se. Bio sam presretan i ponosan," kazao je olimpijski pobjednik iz Sydneya.

Prilikom predstavljanja sudionika finale utrke jedini koji je dobio pljesak s tribina bio je bivši svjetski prvak Frank Fredericks. Međutim, kada je počelo fućkanje niti on nije uspio smiriti gledatelja.

"Razumijem njihovo ponašanje. Međutim, izabrali su krivo vrijeme i mjesto za prosvjed. Nismo mi, sportaši, kaznili Kenterisa," rekao je Fredericks, koji je na koncu bi četvrti.

Američki atletičari osvojili su sve tri medalje u utrci na 200 metara. Zlato je pripalo Shawnu Crawford (19.79), drugi je bio Bernard Williams (20.01), dok je treće mjesto osvojio olimpijski pobjednik na 100 metara Justin Gatlin (20.03).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara