SPORTSKI OBJEKTI ZA MIR 2009. U FUNKCIJI RAZVOJA RIJEKE

Jedna od podtema XVI. europske konferencije o sportu, koja se pod motom "Učinimo sport atraktivnim za sve" održava od 24. do 26. rujna u Dubrovniku bila je "Kreativnost, planiranje, dizajn, urbanizam i menandžment pri izgradnji i održavanju sportskih objekata".

Ponajbolji europski i svjetski stručnjaci za sportsku arhitekturu kao što su Ivor Davis, John Geraint, Bill Stonor, Ian McKenzie, Peter Gattermann i Hans Jagemann iznosila su svoja zapažanja i primjere pri izgradnji sportskih objekata upozoravajući da je zadaća naše generacije sačuvati što više zelenih površina za sport i rekreaciju. Pri planiranju i projektiranju sportskih objekata neophodno je uključiti što više ljudi, jer često i obični građani mogu stručnjacima sugerirati neka dobra rješenja. Pri gradnji sportskih objetaka, upozoreno je, traba voditi računa o korištenju što više tzv. obnovljive energije sunca, vjetra i vode, a izneseno je i niz primjera uštede sredstava kod pravovremenog planiranja izgradnje velikih sportskih objekata.

U ovu temu idealno su se uklopili programi i planovi Rijeke za izgradnju sportskih i smještajnih kapaciteta za potrebe Mediteranskih igara 2009. godine. Zato su organizatori pozvali izaslanstvo Grada Rijeke da pred 170 predstavnika vladinih i nevladinih sportskih organizacija Europe prezentiraju planove izgradnje sportskih objekata, koji su već predstavljeni čelnim ljudima nacionalnih olimpijskih odbora Mediteranskih igara koji će za manje od mjesec dana odlučiti hoće li Rijeci povjeriti domaćinstvo MI 2009. Po riječima gradonačelnika Rijeke Veljka Obersnela izgradnja sportskih objekata i infrastrukrure za Mediteranske igre sastavni su planovi razvoja grada i oni će se realizirati bez obzira na to hoće li Rijeka 18. listopada ove godine u španjolskoj Almeriji dobiti domaćinstvo Mediteranskih igara, ili ne.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rijeci će tako ubrzo započeti izgradnja kompleksa sportskih bazena i studentskog naselja za potrebe 15.000 riječkih stunenata, čiji će manji dio biti korišten za smještaj 4.500 sportaša za vrijeme Mediteranskih igara. Oba objekta smještena su u gradskom središtu, dok je novi stadion za 30.000 gledatelja lociran malo dalje od središta i početak njegove izgradnje direktno je vezan za dobivanje domaćinstva Mediteranskih igara.

Po prvim proračunima objekti i infrastruktura MIR-a 2009. koštali bi 200 milijuna eura, od čega će hrvatska vlada i grad Rijeka osigurati po 75 milijuna, dok bi se preostalih 50 milijuna namirilo od marketinga i sponzora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara