Uoči Europskog prvenstva u košarci: Hrvatska po vizu za Olimpijske igre

Uoči Europskog prvenstva u košarci: Hrvatska po vizu za Olimpijske igre

HRVATSKA košarkaška reprezentacija na čelu s Nevenom Spahijom i stručnim stožerom u utorak kreće put Švedske. Cilj na Europskom prvenstvu je osigurati nastup na Olimpijskim igrama u Ateni sljedeće godine.

EP će se održati od 5. do 14. rujna, a na natjecanju će sudjelovati 16 reprezentacija podijeljenih u četiri skupine s po četiri reprezentacije. U prvoj fazi natjecanja igra se po sustavu "svaki sa svakim", a tri prvoplasirane momčadi iz svake skupine nastavljaju natjecanje. Prvoplasirana momčad iz skupine direktno ulazi u najboljih osam  momčadi, dok drugoplasirane i trećeplasirane momčadi igraju međusobno da bi se dobila još četiri četvrtfinalista.

Hrvatski košarkaški izbornik Neven Spahija nakon priprema odabrao je dvanaest košarkaša koji će predstavljati Hrvatski na EP-u. Nakon Brune Šundova, i Mario Stojić je ostao bez karte za Švedsku. Spahija u Švedsku vodi: Damira Mulaomerovića, Marka Popovića, Zorana Planinića, Hrvoja Perinčića, Marina Baždarića, Mateja Mamića, Gordana Giričeka, Andriju Žižića, Sandra Nicevića, Matu Skelina, Dalibora Bagarića i Nikšu Prkačina.

U posljednjih osam godina Hrvatska nema zapaženijih rezultata, a ni ove godine ne možemo očekivati puno. Cilj je plasman na Olimpijske igre iduće godine. Hrvatska se nalazi u skupini D s Grčkom, Turskom i Ukrajinom. Vjerujemo da neće biti posljednja u skupini, ali teško će i do prvog mjesta. S drugim ili trećim mjestom u razigravanju za četvrtfinale sastat će se s drugoplasiranim ili treće plasiranim iz skupine C u kojoj su Rusija, Španjolska, SCG i Švedska.

Prve tri reprezentacije s EP osigurat će put u Atenu, a ako branitelj olimpijskog naslova SCG i domaćin Grčka budu među tri najbolje reprezentacije tada će u Atenu tri reprezentacije od prvih pet na EP-u.

Skupina A
Slovenija
BiH
Francuska
Italija

Skupina B
Litva
Latvija
Njemačka
Izrael

Skupina C
SCG
Rusija
Švedska
Španjolska

Skupina D
Grčka
Turska
Hrvatska
Ukrajina

Raspored:

Osmina finala (8. 9.):
A2 - B3

Tekst se nastavlja ispod oglasa
B2 - A3
C2 - D3
D2 - C3

Četvrtfinale:
10. 9.:

1) A1 - C2/D3
2) B1 - D2/C3
11. 9.:
3) C1 - A2/B3
4) D1 - B2/A3

Od 5. do 8. mjesta (12.9.):
Poraženi 1 - Poraženi 2
Poraženi 3 - Poraženi 4

Polufinale (13.9.)
Pobjednik 1 - Pobjednik 2
Pobjednik 3 - Pobjednik 4


14.9.
za 7. mjesto: 11.00 sati
za 5. mjesto: 13.30 sati
za 3. mjesto: 17.00 sati
Finale: 20.00 sati
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara