Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja obustavlja postupak protiv HNS-a

Piše:
četvrtak, 8.4.2004. 18:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VIJEĆE za zaštitu tržišnog natjecanja obustavilo je danas postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), jer nema uvjeta za daljnje vođenje postupka. Riječ je o postupku koji je agencija pokrenula po službenoj dužnosti, stoji u priopćenju vijeća.

"U konkretnom je slučaju sporno bilo sklapanje ugovora kojim je HNS isključivo pravo prodaje i distribucije ulaznica za utakmice hrvatske vrste na Europskom prvenstvu u nogometu u Portugalu 2004. godine (UEFA EURO 2004), prenio isključivo poduzetniku Generalturistu d.o.o. (Generalturist). HNS je ugovor s Generalturistom zaključio bez raspisivanja javnog natječaja, iako se nekoliko putničkih agencija pravovremeno, pismeno i usmeno, obratilo HNS-u i izrazilo interes za kupnju, odnosno daljnju prodaju ulaznica za EURO 2004. Na takvo postupanje HNS-a reagirala je i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA). UHPA i putničke agencije smatrale su da je HNS na taj način ostalim zainteresiranim putničkim agencijama spriječio pristup tržištu prodaje i distribucije ulaznica iz kvote koju je UEFA dodijelila HNS-u za utakmice hrvatske nogometne vrste na UEFA EURO 2004.

Agencija je u opsežnom ispitnom postupku utvrdila da je riječ o pravnom odnosu na koji se ne primjenjuju propisi o tržišnom natjecanju. Razmatrajući sadržaj i pravnu prirodu ugovora kojim je HNS prenio Generalturistu prava ("podlicencu") na distribuciju i prodaju ulaznica hrvatske nogometne vrste na UEFA EURO 2004. Vijeće je zaključilo da je riječ o ugovoru o izravnom trgovinskom zastupanju. Osnovna je značajka takvih ugovora da zastupnik (Generalturist), uz određenu naknadu, djeluje u ime i za račun zastupanoga (HNS). Pritom zastupani snosi sve značajnije troškove i rizike.

Kako se na ugovore o izravnom trgovinskom zastupanju (tzv. genuine ageny agreements) ne primjenjuju propisi o zaštiti tržišnog natjecanja, Vijeće je zaključilo da je HNS u konkretnom imao pravo, samostalno i bez raspisivanja natječaja, sklopiti ugovor s onim poduzetnikom za kojeg smatra da će preko njega na najbolji način ostvariti poslovne ciljeve, odnosno strategiju. Na takav zaključak upućuju ne samo hrvatski propisi s područja prava konkurencije, već i komparativna rješenja i judikati EU s područja prava tržišnog natjecanja, čije je standarde Vijeće pri donošenju odluka, na temelju izričite obveze utvrđene Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja, dužno uzeti u obzir.

Vijeće je imalo na umu činjenicu da pravila UEFA-e nalažu nacionalnim nogometnim savezima da svoja prava za prodaju ulaznica smiju prenijeti isključivo jednoj agenciji. K tome se tim pravilima izričito zabranjuje da bilo koja agencija prodaje putničke pakete koji bi, osim prijevoza i smještaja, uključivali i ulaznicu za UEFA EURO 2004. Uzeta je u obzir i činjenica da su se ulaznice za UEFA EURO 2004. mogle nabaviti i izravno od organizatora (npr. putem interneta). Dakle, sklapanjem ugovora o prodaji i distribuciju ulaznica za utakmice hrvatske vrste na EURO 2004. (iz kvote HNS-a), sa samo jednom agencijom, nije ni na koji način spriječena mogućnost putničkih agencija da se natječu u prodaji putničkih paketa za posjet Portugalu u vrijeme održavanja prvenstva.

Međutim, bez obzira na činjenicu što je HNS pri sklapanju ugovora s Generalturistom nije narušavao propise o tržišnom natjecanju, Vijeće drži da je ta institucija trebala na korektan način i pravovremeno zainteresiranim putničkim agencijama objasniti prirodu svojeg pravnog odnosa s UEFA-om (u dijelu koji se odnosi na prodaju ulaznica za EURO 2004) i ograničenjima koja iz toga odnosa proizlaze.

Kako je vrlo vjerojatno da će se slične situacije ponavljati, Vijeće će preporučiti da HNS ubuduće razmotri i mogućnost raspisivanja natječaja", stoji u priopćenju.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.


Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije