Vlada predložila zatvorske kazne za navijače koji divljaju ili bacaju baklje

Vlada predložila zatvorske kazne za navijače koji divljaju ili bacaju baklje
VLADA je zatražila od Hrvatskog sabora da pooštri kazne za izgrednike na športskim natjecanjima, a formalno je to učinila kroz izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Policija bi, tako, mogla zabraniti natjecanje za koje procijeni da organizator nije poduzeo sve mjere za normalno održavanje natjecanja i sigurnost gledatelja.

Nosi li natjecanje oznaku visokog sigurnosnog rizika, organizator bi morao voditi evidenciju prodanih i dodijeljenih ulaznica, tako da zabilježi imena i prezimena osoba koje ih dobivaju. Policiji, na njen zahtjev, mora dopustiti uvid u evidenciju o ulaznicama.

Izgrednicima bi se moglo zabraniti prisustvovanje određenim športskim natjecanjima u Hrvatskoj, najmanje na jednu, a najduže na pet godina.

Nametnut će im se i obveza da se prije početka određenog natjecanja jave nadležnoj policijskoj postaji, te izvijeste o adresi na kojoj će se nalaziti za vrijeme i dva sata nakon natjecanja. Policija će to moći i provjeriti, te ako utvrdi da nije na toj adresi raspisati potragu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kazneno ili prekršajno evidentiranim prijestupnicima vodit će se posebna zbirka podataka koju će hrvatska policija razmjenjivati s policijama drugih zemalja. Tako nam se, uvjerava ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, neće moći ponoviti Malta i divljanje hrvatskih navijača.

Da bi se stalo na kraj rasističkim ispadima, alkoholizmu i pirotehničkim sredstvima na športskim terenima, Vlada traži da se takvi ispadi kažnjavaju ili s tisuću do 10 tisuća kuna, ili zatvorskom kaznom od tri do 30 dana.

Rasističke ispade, kakvih je bilo na nedjeljnoj utakmici Hajduk-Dinamo, nećemo tolerirati, poručio je premijer Ivo Sanader.

Prema podatcima MUP-a, od sredine 2003. do kraja 2005. u neredima na športskim natjecanjima ozlijeđeno je 110 navijača, te 19 policajaca, a podnjeto je 1.355 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv 1.581 osobe.

Oko 90 posto, odnosno 244 od ukupno 278 zabilježenih nereda dogodilo se na nogometnim utakmicama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara