23.20.165.182 US
 

22. svibnja, Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode

Piše:
petak, 21.5.2004. 15:33
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SUTRA 22. svibnja u Hrvatskoj i svijetu obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti, a u Hrvatskoj po prvi put i Dan zaštite prirode.

Hrvatska se pridružila svijetu u nastojanjima očuvanja i unapređenja zaštite prirode, a Hrvatski sabor je donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode.

Ovogodišnja tema Dana biološke raznolikosti - Hrana, voda i zdravlje za sve - naglašava činjenicu da je očuvanje i održiva uporaba biološke raznolikosti od ključnog značaja za udovoljavanje prehrambenih, zdravstvenih i drugih potreba rastuće svjetske populacije, te da su za tu svrhu podjednako ključni pristup i pravedna razdioba kako genetskim resursima tako i tehnologija.

Hrvatska je u odnosu na većinu europskih zemalja odlikuje visokim stupnjem očuvanosti prirode, odnosno velikom raznolikošću prirodnih vrijednosti koje je potrebno očuvati.

Ministar kulture Božo Biškupić pozvao je građane da se uključe u proslavu tog dana, prigodnim događanjima koje je Ministarstvo kulture upriličilo u cijeloj Hrvatskoj.

U javnim ustanovama županija nadležnim za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, knjižnicama, prirodoslovnim muzejima, parkovima prirode i nacionalnim parkovima, te zagrebačkom Zoološkom i Botaničkom vrtu upriličiti će se različite zanimljivosti.

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se zbog spoznaje o alarmantnoj ugroženosti biološke raznolikosti te upozorenja znanstvenika na ubrzano osiromašenje vrsta i ekoloških sustava koja izravno ugrožavaju opstanak čovjeka.

Na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) 1992. u Rio de Janeiru, 157 zemalja, među kojima i Hrvatska, potpisale su Konvenciju o biološkoj raznolikosti.

Ta je Konvencija jedan od najvažnijih međunarodnih propisa na području zaštite prirode. Konvencija je postavila okvire globalnoj zaštiti biološke i krajobrazne raznolikosti, a temeljni cilj joj je očuvati i unaprijediti cjelokupnu biološku raznolikost, te osigurati razumno korištenje prirodnih dobara na principima održivosti kako bi i naši budući naraštaji mogli koristiti prirodne potencijale Zemlje.

Biološka raznolikost je pojam koji označava svu raznolikost života na Zemlji. Ona obuhvaća sve gene, životinjske i biljne vrste, ekološke sustave i krajobraze.

Do sada je identificirano 1,75 milijuna vrsta, većinom malih stvorenja, kao što su kukci. Znanstvenici smatraju da je taj broj daleko veći, skoro oko 13 milijuna vrsta, a po nekim procjenama od tri do 100 milijuna. Biološka raznolikost podrazumjeva i genetsku raznolokost, unutar svake vrste, primjerice između sorti usjeva i pasmina stoke. Biološka raznolikost osigurava nam prirodna dobra koja nas održavaju na životu.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije