54.156.58.187 US
 

320 godina od pogibije jurja križanića

Piše:
nedjelja, 31.8.2003. 10:09
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Juraj Križanić, kome su biografi dali rijetku i neobičnu titulu "prorok mesijanizma kulture i znanosti", poginuo je u bici pod Bečom prije 320 godina.

Znanstvenik, polihistor i misionar, Križanić (Obrh kod Ozlja 1617. ili 1618-1683.) bio je zanesen fantastičnom idejom ujedinjenja Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve, za što se poduzeo pripremiti kulturno-znanstveni teren.

Njegova ideja vodilja je bila: Slaveni tvore jednu etničku obitelj u kojoj samo Rusija nema stranog vladara. Stoga Rusi trebaju pomoći u oslobađanju svih Slavena, izlaže biograf Ivan Golub.

Protiv volje Crkve odlazi u Moskvu gdje se uspije nametnuti caru Alekseju, ali nakon sukoba cara i patrijarha 1661. biva 15 godina zatočen u Sibiru.

U Sibiru je napisao gramatiku općeslavenskog književnog jezika, temeljenu na staroslavenskom jeziku, u kojem je jezik njegova zavičaja imao vidno mjesto. Ondje je napisao i djelo "Političke dumi" ili "Politika", u kojem caru izlaže savjete o upravljanju carstvom i ideje o zadacima Ruskog Carstva za slavenski svijet. To njegovo djelo smatraju spomenikom ruske povijesne misli, koje daje ključ za proučavanje društvenih i gospodarskih problema u Rusiji 17. stoljeća. Zauzimao se za prevođenje Aristotelove Politike na ruski, ali nema dokaza da je to uspio.

Nakon puštanja iz Sibira još neko vrijeme djeluje u Moskvi i pokušava se vratiti u Rim. Na putu pogiba pod Bečom koji je tada opsjedala osmanska vojska. Većina autora smatra da se ne zna točan datum njegove smrti, u novije vrijeme se govori da je to moglo biti sredinom rujna.

O toj "zagonetnoj ličnosti 17. stoljeća" počinje se govoriti tek krajem 19. stoljeća.

Hrvatskom misionaru u Kapucinskoj crkvi u Varšavi podignuta je spomen-ploča na kojoj piše: "Juraj Križanić / 1618-1683 / kapelan i plemić hrvatski / prvi promicatelj / slavenskog jedinstva / vjernost ideji platio / 15-godišnjim izgnanstvom u Sibiru / u Poljskoj u dominikanskoj ćeliji našao / godine 1677 utočište. Poginuo / u bici pod Bečom / Društvo mladih Slavena / o 250 obljetnici smrti ovaj spomen postavlja".

(Hina) iluc vl

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije