58. opća skupština UN o reformi i multilateralizmu

OPĆA skupština Ujedinjenih naroda započela je u utorak u New Yorku svoje 58. zasjedanje obećanjem da će ustrajati na brzom vraćanju suvereniteta Iraku, nastojati na multilateralizmu i težiti reformi Svjetske organizacije.

"Vjerujem da bi Ujedinjeni narodi trebali ostati usmjereni na svoje ciljeve u Iraku, da pomognu obnovu mira i sigurnosti, osiguraju dostavu humanitarne pomoći i obnovu suvereniosti iračkog naroda", rekao je predstavnicima 191 zemlje članice novi predsjednik Opće skupštine Julian Robert, ministar vanjskih poslova karipske zemlje St. Lucia.

On je prethodno odao poštu UN-ovom izaslaniku u Iraku Sergiou Vieirao de Mellou, i 21 radniku koji su prošlog mjeseca poginuli u Iraku u terorističkom napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hunte je kazao kako UN mora aktivno slijediti koristi multilateralizma.

"Moramo reafirmirati središnju ulogu Ujedinjenih naroda, najvažnije multilateralne organizacije ikad uspostavljene, koja je izdržala probu vremena", kazao je on.

Govoreći o mogućim reformama UN-a Hunte je podsjetio na riječi glavnoga tajnika UN-a Kofija Annana da je možda došlo vrijeme za radikalnu reorganizaciju UN-a, uključujući i prestrojavanje glavnih organa, pozvavši na jačanje uloge Opće skupštine.

Glavna rasprava na Općoj skupštini trajat će od 23. rujna do 3. listopada, a na njoj će, kako se očekuje, dominirati Irak, borba protiv terorizma, kriza na Bliskom istoku te reforma i financiranje Ujedinjenih naroda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara