Admiralu Jokiću sedam godina zatvora za napad na dubrovnik

HAŠKI sud (ICTY) osudio je u četvrtak na sedam godina zatvora umirovljenog admirala JNA Miodraga Jokića koji je priznao krivnju za ratne zločine počinjene teškim granatiranjem Dubrovnika 6. prosinca 1991. godine.

"Sud vam izriče jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora, u koju će vam se uračunati 116 dana provedenih u pritvoru", rekao je predsjedavajući sudac Alphonse Orie, čitajući sažetak presude.

Jokić (69) se 27. kolovoza 2003. izjasnio krivim po šest točaka druge izmijenjene optužnice koja ga po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za kršenje ratnog prava i običaja.

Na temelju priznanja, raspravno vijeće proglasilo ga je krivim za ubojstva, napade na civile i civilne objekte, neopravdano razaranje, okrutne postupke, uništavanje vjerskih, obrazovnih i umjetničkih objekata i povijesnih spomenika u gradskoj jezgri Dubrovnika koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Tužiteljstvo je za Jokića tražilo izricanje kazne od 10 godina zatvora a obrana kaznu do dvije godine zatvora.

U sažetku presude, sudac Orie je istaknuo da se Jokiću izriče kazna za kaznena djela koja predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kao što su ubojstva dvojice i ranjavanje troje civila, napad na civilne objekte, i posebno zbog uništavanja jedinstvene arhitektonske i kulturne cjeline Starog grada.

"Raspravno vijeće posebnu je pažnju posvetilo krivnji za uništavanje vjerskih, obrazovnih i umjetničkih ustanova i povijesnih spomenika, jer se u slučaju granatiranja Starog grada koji je pod zaštitom UNESCO-a radi o posebno teškom kaznenom djelu", kazao je sudac Orie.

"Granatiranje Dubrovnika bio je napad na kulturnu baštinu cijelog čovječanstva", naglasio je.

Jokićeva je kaznena odgovornost kvalificirana dijelom kao "pomaganje i podržavanje" a dijelom "kao zapovjedna odgovornost".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Orie kazao je da je Jokićevo sudjelovanje u kaznenim djelima bilo "marginalno i uglavnom se temeljilo na nečinjenju".

Istaknuto je da je Jokić ispred JNA pregovarao o prekidu vatre početkom prosinca 1991., te da nije naredio napad 6. prosinca.

Toga je dana u 14 sati poslao radio poruku ministru hrvatske vlade u Dubrovniku u kojoj je izrazio žaljenje zbog napada, a na pregovorima idućeg dana ispričao se hrvatskoj strani.

Kao otegotna okolnost uzeta je u obzir moć i autoritet kojim je raspolagao kao zapovjednik 9. Vojno pomorskog sektora JNA, a nije ih iskoristio da spriječi granatiranje ili kazni počinitelje.

Među olakotne ubrojena mu je dobrovoljna predaja, priznanje krivnje, suradnja s tužiteljstvom, dobro ponašanje i osobne prilike, a posebno činjenica da se 6. prosinca ogradio od napada.

Jokić se dobrovoljno predao ICTY-u 12. listopada 2001., a na prvom izjašnjavanju pred sudom 14. studenoga izjasnio se da nije kriv. Na privremenoj slobodi boravi, uz kraće prekide, od 20. veljače 2002.

U cjelodnevnom napadu na Stari grad 6. prosinca ubijena su dva civila, tri su ranjena, šest povijesnih palača potpuno je uništeno a na desetke zgrada je zapaljeno ili oštećeno. Više od 60 posto zgrada toga je dana pogođeno projektilima JNA.

Pred ICTY-em je u tijeku suđenje umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru, koji je 1991., kao zapovjednik Druge operativne skupine, vodio napad JNA na Dubrovnik. Među svjedocima koje planira izvesti, optužba je najavila i admirala Jokića.

Jokić se u početku nalazio na zajedničkoj optužnici s Pavlom Strugarom i kapetanom Vladimirom Kovačevićem Rambom, a predmet je razdvojen 17. rujna 2003. Tužiteljstvo je ranije povuklo optužbe protiv četvrtog optuženog vice-admirala Milana Zeca, koji je 1991. bio načelnik stožera 9. VPS Boka Kotorska.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara