54.92.173.9 US
 

Adria Wind Power i Hypo Leasing Kroatien grade prvu vjetroelektranu u Hrvatskoj

Piše:
petak, 16.4.2004. 15:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HYPO-LEASINGKroatien d.o.o., vodeće leasing društvo u Hrvatskoj, i tvrtka Adria Wind Power d.o.o., hrvatsko-njemačko poduzeće za komercijalnu proizvodnju električne energije, potpisali su u petak, 16. travnja 2004,. u Zagrebu ugovor o financiranju izgradnje prve vjetroelektrane u Republici Hrvatskoj na otoku Pagu. Vrijednost ugovora je  5.505.000,00 EUR.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predstavnici Hypo Leasing Kroatien d.o.o. -  Drago Vidaković, predsjednik Uprave i Albert Modritsch, zamjenik predsjednika Uprave, predstavnici tvrtke Adria Wind Power – direktor Tonči Panza, Janko Šupih-Kvaternik i Mladen Pešec, Mladen Gostrec, vlasnik tvrtke Magos d.o.o., glavnog izvođača građevinskih i elektro radova.

«Projekt gradnje vjetroelektrane na otoku Pagu, Ravne 1, prvi je u nizu projekata koje je tvrtka Adria Wind Power d.o.o. pokrenula u Republici Hrvatskoj. Njegova ukupna vrijednost je 6.500.000,00 EUR.  Faza istraživanja i razvoja realizirana je vlastitim kapitalom jer za projekt nismo dobili sredstva ni iz fondova ni od nadležnog ministarstva. Zadovoljni smo što je Hypo-Leasing Kroatien prepoznao važnost ovog projekta i financijski ga podupro» izjavio je gdin. Panza direktor Adria Wind Power prilikom potpisivanja ugovora.

«Projekt Adria Wind Power-a nije samo financijski velik nego i značajan s obzirom na razvojne potencijale Republike Hrvatske te potrebe za novim izvorima energije uz očuvanje okoliša, a naročito obale. U njemu se ogleda filozofija naše Grupe: Alpe-Jadran regija nije samo tržište na kojem smo prisutni, već je ona i naš dom» rekao je gdin. Drago Vidaković, predsjednik Uprave Hypo – Leasing Kroatien d.o.o.

Razvoj projekta Ravne 1 počeo je 1998. mjerenjima smjera i brzine vjetra uz pomoć mjernih stupova visine 30 m, prvih takve vrste u Hrvatskoj. Dobiveni mjerni podaci potvrdili su kako su srednje godišnje brzine vjetra dovoljne za komercijalnu izgradnju vjetroelektrana. Nakon provedenih mjerenja izvršena je stručna obrada podataka kako bi se odabrao odgovarajući tip vjetroturbina i sastavio njihov prostorni raspored. S obzirom da u Hrvatskoj nema specijalizirane tvrtke za izradu komercijalnih projekata vjetroparkova, taj je posao povjeren renomiranoj njemačkoj tvrtki WindConsult (GbR) - Energieprojektberatung.

Buduća vjetroelektrana imat će nazivnu snagu 5,95 MW koju će davati 7 vjetrogeneratora tipa Vestas V52, pojedinačne snage 850 kW. Visina stupa takve turbine iznosi 49 m, a promjer rotora 52 m. Kad bude priključena na elektromrežu vjetroelektrana će godišnje proizvoditi oko 15 milijuna kWh električne energije.

Za navedeni projekt izrađena je studija utjecaja na okoliš, provedena je izmjena prostornog plana Grada Paga, sklopljen je ugovor s državom o služnosti na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, izdana je građevinska dozvola u listopadu 2002. Drugim riječima provedena je kompletna zakonska procedura predviđena za ovakve projekte. Međutim, najvažnije je istaknuti da je u rujnu 2001. sklopljen Ugovor o otkupu električne energije s HEP-om. Predviđeni početak gradnje započet će odmah po potpisu ovog ugovora, a završetak svih radova te priključenje vjetroelektrane na el. mrežu predviđen je za 30. studenog 2004.

Osim ove vjetroelektrane u planu su i novi projekti odnosno izgradnja još dvije vjetroelektrane na Pagu, Novalja 1 i 2, nazivne snage 17,00 MW te jedne u Dubrovačkom Primorju, Rudina, nazivne snage 52,5 MW. Za ove projekte provedena su višegodišnja mjerenja vjetropotencijala, lokacije su predviđene prostornim planovima te postoje uvjeti za priključivanje na elektroenergetski sustav, a provedene su i studije praćenja ornitofaune (uvjet za Studiju utjecaja na okoliš), prve takve vrste izrađene za potrebe izgradnje vjetroelektrana u Republici Hrvatskoj.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije