54.83.66.51 US
 

Agencija za zaštitu osobnih podataka osudila objavu imena prepisivača na webu

Piše:
ponedjeljak, 9.1.2006. 15:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DRŽAVNA Agencija za zaštitu osobnih podataka napokon je donijela zaključak u slučaju objave imena studenata zagrebačkog FER-a koji su uhvaćeni u prepisivanju na pismenim ispitima.

Agencija je na Indexov upit odgovorila kako objava imena na oglasnoj ploči FER-a ne predstavlja kršenje prava na zaštitu osobnih podataka, budući da su sami studenti dali privolu na takvo što, ali s druge strana smatra da objava imena na webu fakulteta ipak nije primjerena.

Agencija navodi kako su u konkretnom slučaju studenti po primitku Rješenja kojim je izrečena odgovarajuća stegovna mjera upoznati sa načinom objavljivanja iste, obzirom da je u točki II izreke predmetnog rješenja naznačeno kako će izrečena mjera biti objavljena na oglasnoj ploči Fakulteta za studente i na Internet stranicama Fakulteta.

Rješenja koja su studentima uručena i gdje su se oni nakon što su upoznati sa sadržajem istih odrekli prava na žalbu mogu se smatrati privolom u smislu Zakona o zaštiti osobnih podatka, navodi se u odgovoru Agencije na upit Indexa.

Naime, temelj za sakupljanje i obradu osobnih podatka je privola ili poseban zakon, poručuju  iz Agencije, te dodaju kako se u smislu odredbe članka 7. stavak 1. i 2. Zakona, osobni podaci smiju prikupljati i dalje obrađivati uz privolu ispitanika i u slučajevima određenim zakonom.

Iz pojašnjenjenja termina privola ispitanika proizlazi kako je to slobodno dano i izričito očitovanje volje ispitanika kojom on izražava svoju suglasnost s obradom njegovih osobnih podataka u određene svrhe, pojašnjavaju u Agenciji.

Shodno gore navedenom proizlazi da je u konkretnom slučaju dana privola za obradu osobnih podataka, odnosno njihovu javnu objavu, smatraju u Agenciju.

Međutim, prema mišljenju Agencije, javna objava putem Internet stranice koja je dostupna širokoj javnosti nije primjerena u konkretnom slučaju. Isto je moglo biti objavljeno na Internet stranici u dijelu koji je namijenjen isključivo za registrirane korisnike, kažu u Agenciji.

Nepotrebno je i suvišno cjelokupnu javnost informirati o činjenici kršenja odredbi Statuta i Pravilnika  o sveučilišnom dodiplomskom studiju na FER-u, stoji u zaključku odgovora Agencija za zaštitu osobnih podataka na Indexov upit.

N.B.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije