Agim Qeku jutros pušten na slobodu

ZAPOVJEDNIK Kosovskoga zaštitnog korpusa Agim Qeku, kojeg je na ljubljanskom aerodromu uhitila slovenska policija na temelju međunarodne tjeralice, rano jutros pušten je na slobodu, izjavio je za Reuters glasnogovornik Kosovskoga zaštitnog korpusa Muharem Mahmutaj.

"General Qeku pušten je na slobodu oko 1 sat i 15 minuta iza ponoći. Razgovarali smo s njime preko telefona i kazao je da se osjeća dobro", rekao je Mahmutaj.

Slovenska policija jučer je u ljubljanskoj zračnoj luci Brnik, na temelju međunarodne tjeralice koju su 2002. pokrenule vlasti Srbije i Crne Gore, uhitila Qekua. Uhićen je prilikom kontrole putnika pri pokušaju ukrcavanja na let za Prištinu.

Vijest o puštanju na slobodu generala Qekua objavila je noćas i Televizija Kosova, javlja Hinin dopisnik iz Prištine. U izjavi za Televiziju Kosova Qeku je kazao kako bi u prištinsku zračnu luku trebao stići danas oko 15 sati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim upozoriti da Srbija i Crna Gora nisu više odgovorne i nemaju nikakve ingerencije nad građanima Kosova. Za nas su odgovorne kosovske institucije i UNMIK-a. Zahvaljujući UNMIK-a i kosovskim insitucijama ja sam oslobođen i u četvrtak u 15 sati bit ću u Prištini", izjavio je Qeku za Televiziju Kosova.

Vijest o puštanju na slobodu Agima Qekua burno je pozdravilo više tisuća građana okupljenih u središtu Prištine. Naime, Televizija Kosova je tijekom cijle noći pratila situaciju u vezi njegova uhićenja.

Jučer, nedugo nakon uhićenja Qekua, iz Beograda je stigla vijest da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore od slovenskih vlasti zatražiti izručenje Qekua.

S druge strane, kosovski predsjednik Ibrahim Rugova osudio je uhićenje zapovjednika Kosovskih zaštitnih snaga, ističući da je to "neprihatljiv čin za institucije i narod Kosova". Rugova je upozorio da slovenske vlasti nemaju pravo da "na temelju iskonstruirane optužbe jedne susjedne države zaustavljaju istaknute ličnosti ili građane Kosova". Predsjednik Kosova je zatražio hitno oslobađanje i tretiranje Qekua u skladu s dužnošću koju obavlja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara