Ahern započinje konzultacije o Ustavu i novom predsjedniku EK

IRSKI premijer Bertie Ahern, čija zemlja predsjedava EU-om, u srijedu će započeti turneju po glavnim gradovima Unije prije početka europskog summita u Bruxellesu 17. i 18. lipnja, izvijestilo je u ponedjeljak irsko predsjedništvo.

Glavne teme konzulatacija s europskim kolegama bit će usuglašavanje prvog europskog ustava te traženje kandidata za novog predsjednika Europske komisije.

Ahern je je već započeo niz sastanaka sa svojim kolegama iz EU-a u nedjelju u Dublinu susretom sa slovenskim premijerom Antonom Ropom. Preostaje mu put u 23 europske zemlje, a turneju započinje u srijedu posjetom Švedskoj, nakon čega slijede Finska, Estonija, Latvija, Litva i Poljska.

Do održavanja summita u Bruxellesu članice EU-a trebale bi se usuglasiti oko budućeg ustava.

Irsko će predsjedništvo u sljedećih nekoliko tjedana organizirati niz sastanaka i pokušati usuglasiti većinu preostalih otvorenih pitanja oko ustava prije službenog sastanka ministara vanjskih poslova 17. svibnja u Bruxellesu. Međutim, najosjetljivija pitanja, poput načina odlučivanja u Vijeću, broja povjerenika u Komisiji ili zastupnika u Europskom parlamentu bit će ostavljena šefovima država ili vlada, koji će se sastati 17. i 18. lipnja.

Na zadnjem summitu u ožujku u Bruxellesu, čelnici EU-a složili su se da se pokrene rad Međuvladine konferencije o ustavu, a taj bi posao trebao biti dovršen do lipanjskog summita.

Osim o ustavu, Ahern će započeti konzultacije i izboru novog predsjednika Europske komisije, koji će zamijeniti Romana Prodija, nakon isteka mandata u studenom ove godine. Novi predsjednik Europske komisije treba biti imenovan na summitu u lipnju. Kasnije ga treba potvrditi novi saziv Europskog parlamenta. Izbori za Europski parlament zakazani su od 10. do 13. lipnja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko uglednih europskih politačara već se neko vrijeme spominju kao mogući Prodijevi nasljednici. Najnovije ime je Chris Patten, sadašnji povjerenik zadužen za vanjske poslove.

Ostala imena su belgijski premijer Guy Verhostadt, povjerenik Komisije za pravosuđe i unutarnje poslove Antonio Vitorino, bivši finski predsjednik Paavo Lipponen, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. Juncker je sam odbacio mogućnost da će se kandidirati, a Schuesselu mnogi zamjeraju što je 2000. ušao u koaliciju s krajnje desnom strankom Joerga Haidera.

Budući da će, prema istraživanjima javnog mnijenja, u novom sazivu Europskog parlamenta, po svemu sudeći, većinu imati stranke desnog centra, smatra se da ljevičari Vitorino i Lipponen nemaju velikih izgleda.

Nisu bez izgleda ni liberali Verhofstadt i sadašnji predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox, za kojeg se očekuje da će u srijedu u svom zadnjem govoru pred sadašnjim sazivom parlamenta istaknuti svoju kandidaturu.

Financial Times navodi da je Chris Patten, proeuropski britanski konzervativac, ljubimac irskog premijera Bertiea Aherna.

Pattenovu kandidaturu podupire i bivši francuski predsjednik Valery Giscard d Estaing, ali da bi bio izabran trebat će mu podrška službenog Pariza i Berlina.

Britanska vlada ističe da zasad nema svog kandidata za novog predsjednika Europske komisije. Premijer Blair mogao bi imati problema u svojoj Laburističkoj stranci ako bude podupirao konzervativca Pattena. S druge strane, proeuropski Patten, mogao bi mu biti glavni saveznik u uvjeravanju euroskeptičnog biračkog tijela u Velikoj Britaniji, da prihvati europski ustav na najavljenom referendumu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara