23.20.100.200 US
 

Akrilamida ima i u kuhanoj hrani i kozmetici

Piše:
utorak, 28.1.2003. 12:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OOPASNOST od raka uzrokovana prisutnošću akrilamida u prehrambenim proizvodima veća je nego što se dosad pretpostavljalo, izvijestio je njemački dnevnik ´Bild´, pozivajući se na nalaz Odbora za zaštitu potrošača pri njemačkom parlamentu.

Ta štetna tvar oslobađa se već i posve normalnim kuhanjem, a stanovništvo podcjenjuje njegovu opasnost.

Direktor Instituta za farmakologiju koelnskog Sveučilišta Edgar Schoeming upozorio je u izvješću da su za nastanak akrilamida nužni škrob, bjelančevine i visoka temperatura.

Akrilamid nije pronađen samo u pommes fritesu i čipsu, a znanstvenici pretpostavljaju da bi i namirnice koje sadrže manju količinu akrilamida mogle biti opasne.

Studija koju je proveo Savezni institut za procjenu rizika pokazala je da je, uz prehrambene proizvode te pušenje, i kozmetika jedan od glavnih izvora akrilamida. Objavljeno je kako tu kancerogenu tvar sadrže i u brojni kozmetički preparati, a ljudi je primaju putem kože. Akrilamida ima u šamponima i losionima kojima je dodan poliakrilamid, koji djeluje antistatično i pojačava stvaranje pjene.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije