Al Qaeda avionima Croatia Airlinesa planira napade na Heathrow?

Al Qaeda avionima Croatia Airlinesa planira napade na Heathrow?

DIPLOMATI EU-a u Hrvatskoj i CIA tvrde kako bi Hrvatska mogla biti ugrožena aktivnostima Al Qaede, piše tjednik Nacional ističući kako je CIA još 2003. godine hrvatske vlasti upozorila na moguću otmicu aviona Croatia Airlinesa.

U Nacionalu tvrde kako su potvrdu gore navedenoga dobili od raznih stranih političkih dužnosnika. Osim otmice aviona, u velikoj su opasnosti i strana veleposlanstva u Zagrebu, a postoje i sumnje da su financijeri u Končarevim tvrtkama povezani s Al Qaedom iz Saudijske Arabije.

CIA već duže vrijeme ima podatke o mogućem napadu na zračnu luku Heathrow, no nisu uspjeli otkriti na koji će način teroristi djelovati. Jedna od mogućnosti je da otmu avion Croatia Airlinesa, skrenu ga prema Londonu i sruše na Heathrow. U opasnosti nisu samo hrvatski avioni, tvrdi CIA a prenosi Nacional, već i poljski, češki i mađarski.

Osim aviona, strani politički dužnosnici za Nacional su potvrdili kako veleposlanstva Italije, Španjolske, Velike Britanije i Poljske u Zagrebu strahuju od terorističkih napada. Navodno su o jačoj zaštiti veleposlanstava već razgovarali predstavnici veleposlanstava i hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska bi se mogla naći i na popisu država čije tvrtke financiraju terorizam. Naime, Jean-Charles Brisard, stručnjak za međunarodni terorizma i financiranje Al Qaede došao je do podataka kako arabijska Nesma grupa u Hrvatskoj posjeduje dionice u pet kompanija Končara d.d. Iako članovi Nesma grupe nisu na tzv. crnoj listi SAD-a, Brisard je optužio Saudijsku Arabiju za sponzoriranje Al Qaede i drugih terorističkih skupina.

Prvi čovjek Končara Darinko Bago izjavio je za Nacional kako se aktivnosti Nesme u Končaru ne mogu povezati s terorizmom, a Nacional neslužbeno saznaje kako Nesma pomaže Končaru u sklapanju poslova na Bliskom istoku, te kako u Končaru ne znaju tko je zapravo vlasnik Nesma grupe.

Hrvatska je zbog blizine Bosne i Hercegovine pozvana na dodatni oprez. U BiH je prošle godine otkrivena baza za uvježbavanje terorista, te oružje i dokumenti na arapskom jeziku, a već smo pisali kako su teroristi do baza u BiH dolazili preko Splita, iako to MUP opovrgava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara