Al Qaeda pronašla nove načine financiranja

AL QAEDA i njezini suradnici okrenuli su se krivotvorenju i prijevarama s kreditnim karticama otkako im je globalni rat protiv terorizma zakočio njihove tradicionalne izvore financiranja, ocjenjuju stručnjaci.

Analitičari ujedno i upozoravaju da je potraga za teroristima otežana upravo zbog uspjeha globalne antiterorističke akcije, budući da sada operativci al Qaede izbjegavaju globalni financijski sustav koji je strože reguliran nakon 11. rujna 2001. godine.

Američko ministarstvo financija ističe da je oko 200 milijuna dolara zamrznuto u globalnom ratu protiv terorizma, ali da su izigravanje islamskih dobrotvornih zaklada i opsežno iskorištavanje neslužbenih mreža za prebacivanje novca omogućili al Qaedi da nastavi financiranje svojih smrtonosnih akcija.

"Postoji kriminalizacija na lokalnoj i regionalnoj razini terorizma novca s kloniranjem kreditnih kartica, krivotvorenjima, trgovinom poludragim i dragim kamenjem", izjavio je Roland Jacquard predsjednik Međunarodnog opservatorija terorizma sa sjedištem u Parizu.

Francuske su istrage pokazale da operativci al Qaede mogu sakupiti i do 15.000 eura mjesečno na prijevarama s kreditnim karticama, što je dominantna djelatnost u Europi i Perzijskom zaljevu. Policija inače procjenjuje da je napad na američki ratni brod USS Cole, u kojem je poginulo 17 pripadnika američkih snaga, stajao oko 50.000 dolara.

Njemačko ministarstvo financija objavilo je u svom izvješću u kolovozu da su se pojavili novi trendovi "financiranja terorizma" -"podzemno bankarstvo, nevladine organizacije i dobrotvorne zaklade za sakupljanje donacija".

Pariške snage za borbu protiv financijskih akcija (FATF), čije su odrednice postavile standarde za borbu protiv financiranja terorizma ističu kako je zloupotreba dobrotvornih organizacija jedna od najvećih briga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobrotvorne zaklade same po sebi nisu banke međunarodnog terorizma. Ali isti računi u istim organzacijama sadrže novac koji je doniran bilo za financiranje terorizma bilo za djelovanje neke organizacije preko koje ga iskoristi neki od njihovih vođa", ocijenio je izvršni tajnik FATF-a Patrick Moulette.

Donacije u dobrotvorne svrhe samo u Saudijskoj Arabiji procjenjuju se godišnje na oko 270 milijuna dolara, a arapski bankari tvrde da je unatoč poboljšanjima i dalje nemoguće pratiti kretanje novca u regiji.

Saudijska je Arabija pod američkim pritiskom zabranila dobrotvornim organizacijama da šalju novac u inozemstvo bez vladinog odobrenja.

U Aziji, gdje djeluje Jemaah Islamiah, vlasti su na Filipinima,u Indoneziji, Hong Kongu Singapuru i Tajlandu pojačali kontrolu financijskog sektora.

I upravo zbog sve složenijih načina financiranja i dovitljivosti terorista neki stručnjaci smatraju da bi traganje za ilegalnim načinom financiranja terorističkih skupina trebali voditi bankari, a ne policajci.

Nepostojanje strogih pravila u imenovanju struktura u muslimanskom svijetu, gdje se, vjeruje se, skriva većina bin Ladenovih sredstava, čini normalne metode traženja bankovnih računa nesvrsishodnim.

No unatoč svim kritikama Amerikanci vjeruju da je napredak ipak ostvaren. "Ako je nekada proračun al Qaede bio 35 milijuna dolara a danas između pet i deset milijuna, onda to znači da se ipak manje zla priprema", ocijenio je savjetnik američkog ministarstva financija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara