Američki general rat s terorizmom vidi kao križarski rat

JEDAN od najviših američkih generala prikazao je borbu protiv terorizma kao borbu kršćanstva i islama, a nakon kritika rekao je da će prestati s govorima.

General pukovnik William Boykin zadužen za obavještajni rad u Pentagonu govorio je na vjerskim skupovima da je borba protiv islamskih radikala borba protiv Sotone, a militantni islamisti žele uništiti Ameriku jer je kršćanska zemlja.

Boykin, kršćanin evangelik, pojavljujući se često i u vojnoj odori, održao je niz govora u crkvama i na molitvenim doručcima.

U jednome od njih prisjetio se 1993. kada je u Somaliji sudjelovao u američkoj kampanji protiv vođe muslimanske milicije koji je tvrdio da američke snage nikad neće doći do njega jer ga štiti Alah.

"I znate što sam znao, da je moj Bog veći od njegovog", rekao je Boykin. "Znao sam da je moj Bog pravi Bog, a njegov idol".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vjerskom skupu u lipnju u Oregonu Boykin je kazao kako islamski ekstremisti mrze Sjedinjene Države "jer smo kršćanska zemlja, zato što su naši temelji i naši korijeni judeo-kršćanski." "A neprijatelj je momak po imenu Sotona", dodao je on.

Boykin je u jednom od govora rekao kako je Bog odabrao predsjednika Busha za predsjednika. "Zašto je ovaj čovjek u Bijeloj kući?", upitao se on. "Većina Amerikanaca nije glasovala za njega. Zašto je on tamo? Kažem vam da je u Bijeloj kući jer ga je Bog stavio tamo za vrijeme kao što je ovo".

Predsjednik Bush neprekidno nastoji ukloniti eventualni religijski naboj iz borbe protiv terorizma i njezino prikazivanje kao napada na islam, a takve izjave mogu potkopati njegovo nastojanje da razvije dobre odnose s američkim muslimanima i islamskim zemljama u svijetu.

Boykin je kazao dužnosnicima Pentagona kako su njegove opaske izvučene iz konteksta i da žali ako je nekoga uvrijedio. Obećao je da će smanjiti govore, a razmišlja i o pisanoj izjavi.

Ministar obrane Donald Rumsfeld u četvrtak je odbio kritizirati Boykina napomenuvši da se radi o izvanrednom časniku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara