AMERIČKI HRVATI U LOS ANGELESU PROSLAVILI BLAGDAN SV. VLAHA

Američki Hrvati iz Losa Angelesa proslavili su tijekom vikenda blagdan Sv. Vlaha na kojem je počasni gost bio hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić.

Proslava blagdana Sv. Vlaha je najveći godišnji događaj što ga organizira Zaklada Libertas (Libertas Foundation), a ove godine u domu Sv. Ante nazočilo joj je oko 500 gostiju.

Grdešić je čestitao okupljenima na očuvanju dubrovačke tradicije i ugleda Dubrovnika kao prepoznatljivog simbola Hrvatske u SAD-u. On je pozvao kalifornijske Hrvate na suradnju u ostvarivanju hrvatskih strateških ciljeva, ulaska u Europsku Uniju i NATO.

Zaklada Libertas osnovana je 1991. kako bi pomogla obnovu ratom razorenog dubrovačkog kraja, za što je do sada prikupila više od 200 tisuća dolara. Stipendiranje učenika novi je oblik pomoći zaklade te je prošlog ljeta potporu od tisuću američkih dolara za školsku godinu 2003/4 dobilo petero stipendista Dubrovačko-neretvanske županije.

Grdešić je u petak u San Franciscu na Goldman školi javne politike pri Sveučilištu Berkley profesorima i studentima govorio o hrvatskoj tranziciji k tržišnoj ekonomiji i demokraciji te o hrvatskom putu u EU i NATO.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodno diplomatsko vijeće San Francisca organiziralo je primanje na kojem je hrvatski veleposlanik pred diplomatskim zborom govorio o glavnim ciljevima hrvatske vanjske politike.

Grdešić je u znak zahvalnosti za doprinos u razminiranju Hrvatske predsjednici američke humanitarne organizacije Roots of Peace, Heidi Kuhn, uručio i simbolični poklon, repliku Vučedolske golubice.

"Heidi Kuhn predano i nesebično već godinama pomaže Republici Hrvatskoj u razminiranju. Animiranjem kalifornijskih vinara i prikupljanjem nužno potrebnih novčanih sredstava od američkih donatora programom Mines to Vines stotine su hektara plodne zemlje u Dragaliću i Čistoj Velikoj i Čistoj Maloj razminirane te pretvorene u vinograde, čime je omogućen opstanak mnogih obitelji povratnika", rekao je Grdešić uručujući prigodni poklon američkoj aktivistici.

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara