Američki liječnici nisu spremni za bioterorizam

OKO 80 posto američkih liječnika misli da nije dobro pripremljeno za slučaj terorističkog napada biološkim oružjem, ali ih većina tvrdi da bi pružili liječničku pomoć unatoč opasnosti za vlastiti život, pokazalo je istraživanje.

Svaki treći liječnik kaže da je nakon atentata 11. rujna 2001. bolje obaviješten o rizicima od bioterorizma, ali tek svaki peti misli da bi svoje znanje mogao iskoristiti kako bi uzvratio na biološki ili kemijski napad, pokazuje istraživanje koje će biti objavljeno u časopisu Health Affairs za rujan i listopad.

Samo 20 posto anketiranih liječnika misli da je "dobro pripremljeno" za takvu prijetnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premda tek nešto više od polovice ispitanih liječnika (55 posto) drži da je njihova obveza pomoći žrtvama epidemije čak i ako se time izlažu opasnosti, njih 80 posto kaže da bi liječili pacijente u slučaju terorističkog napada koji bi uzrokovao epidemiju.

"Dvije godine poslije, nismo pripremljeni za bioteroristički napad bilo kakve vrste koliko bismo to trebali biti", komentira dr. Matthew Wynia, direktor Instituta za etiku Američke liječničke udruge sa sjedištem u Chicagu i jedan od voditelja istraživanja.

"Liječnici znaju i žele pomoći, ali još ne znaju koja je njihova uloga i njihovo mjesto" u pripremanju odgovora na krizu, dodao je.

Istraživanje je provedeno 2002. među tisuću liječnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara