AMERIČKI SENAT GLASOVAO ZA OKONČANJE ZABRANE PUTOVANJA NA KUBU

Američki Senat glasovao je u četvrtak za mjeru koja ide u korist okončanja četrdesetogišnjih ograničenja putovanja za Amerikance na Kubu.

Senat je s 59-36 glasovao za zabranu uporabe vladinih financijskih sredstava za provedbu propisa o ograničenju putovanja. Prošlog je mjeseca Zastupnički dom američkog Kongresa prihvatio sličnu mjeru.

Time se otvara spor s administracijom predsjednika Busha koji bi mogao vetom zaustaviti zakon o proračunskim sredstvima predviđenim za pojedina ministarstva koja sudjeluju u kontroli putovanja ukoliko se u njemu nađe sporna odredba o Kubi.

"Administracija vjeruje kako je bitno održati sankcije i ograničenja putovanja kako bi se brutalnom Castrovom režimu uskratili gospodarski izvori", priopćila je Bijela kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik George W. Bush je nedavno najavio pooštravanje provedbe zabrane turističkih putovanja Amerikanaca na Kubu kako bi pojačao pritisak na režim Fidela Castra i ubrzao njegov kraj.

Sjedinjene Države dopuštaju putovanja na Kubu radi posjeta obitelji, putovanja iz humanitarnih i znanstvenih razloga, te posjete diplomata i novinara.

Prema procjenama prošle je godine oko 160.000 Amerikanaca, polovica od njih kubanskih Amerikanaca, posjetilo Kubu. Drži se da tisuće Amerikanaca godišnje posjeti Kubu ilegalno, uglavnom kao turisti koji putuju preko trećih zemalja ostavljajući dolare u kubanskim hotelima koji, kako smatra predsjednik Bush, jačaju Castrov režim.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara