Američki vojnici zauzeli kuću Moqtade al Sadra u Najafu, prosvjedi zbog ofenzive

AMERIČKI vojnici ušli su u četvrtak navečer u kuću radikalnog šijitskog klerika Moqtade al Sadra u Najafu, rekli su svjedoci.

Oni su naveli da su vojnici prodrli u kuću, smještenu u središtu Najafa, nakon borbe s pripadnicima Al Sadrove milicije čije su položaje bombardirali i američki zrakoplovi.

Vjeruje se da se Al Sadr, uz nekoliko stotina svojih militanata nalazi u džamiji Imama Alija, udaljenoj oko dva kilometra, koju su tijekom dana opkolile američke snage.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duž ulice u kojoj je Al Sadrova kuća još odjekuje pucnjava, a američki vojnici stižu pred kuću u terencima Humvee.

Američki marinci, podržani zrakoplovstvom, danas su zauzeli središte Najafa u nastojanju da okončaju jednotjedne borbe s pripadnicima Al Sadrove milicije, no tenkove i pješaštvo zaustavili su stotinjak metara od džamije Imama Alija, jednog od najvećih svetišta šijitskog islama.

Zbog napada na Najaf danas su održani masovni prosvjedi šijita u Bagdadu i Basri, a zaustavljanje američke ofenzive na čijem su se udaru našla islamska sveta mjesta zatražili su Iran, Egipat, Libanon i druge arapske zemlje, te njihova organizacija Arapska liga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara