Američki vojnik želi da Rumsfeld svjedoči o Iraku

ODVJETNICI američkog vojnika Javala Davisa, optuženog za zlostavljanje iračkih zatvorenika, zatražit će u utorak da se prisili američki ministar obrane Donald Rumsfeld da svjedoči na sudu.

Fotografije nasmiješenih američkih vojnika koji zlostavljaju gole pobunjenike pogodile su američku vojsku. One su se pojavile u travnju i izazvale su optužbe da politika usvojena u ratu američkog predsjednika Georgea W. Busha protiv terorizma ohrabruje okrutnost.

Narednik Davis (26) je optužen za napad, okrutnost i zlostavljanje. On je jedan od četvorice vojnika čije je ispitivanje započelo u ponedjeljak u američkoj vojnoj bazi u Mannheimu u Njemačkoj. Ispitivanje bi trebalo trajati dva dana nakon čega će se vidjeti hoće li biti otvoren cjelovit sudski postupak protiv tih vojnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su među sedam rezervista 372 bojne vojne policije koji su optuženi za zlostavljanje Iračana u zatvoru Abu Ghraib kod Bagdada.

Jedan od Davisovih odvjetnika tvrdi da je Rumsfeld znao za zlostavljanja.

"On je znao što će se dogoditi i on je to naredio. Rumsfeld je kriv kao i vojnici koji su počinili ta djela", rekao je Bergrin za Reuters u ponedjeljak kasno navečer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara