Američko izvješće krivi obavještajce za iračko oružje

OBAVJEŠTAJNI odbor američkog Senata priprema izvješće o predratnim obavještajnim podacima o Iraku u kojem kritizira direktora CIA-e i druge dužnosnike za pretjerivanje u procjeni iračkog oružja masovnog uništavanja i veza režima Saddama Husseina s teroristima, piše u petak The Washington Post.

List piše, pozivajući se na dužnosnike Kongresa, kako je osoblje Odbora bilo iznenađeno količinom dokaza temeljem indicija, spornim ili informacijama iz jednog izvora koje su upotrijebljene posebice za pisanje procjene iz listopada 2002. o iračkim mogućnostima i namjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za izvješće je obavljen razgovor s više od 100 ljudi, među ostalim iz CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i Obavještajne agencije ministarstva obrane, koji su prikupljali i analizirali podatke upotrijebljene da podupru tvrdnje o iračkom kemijskom i biološkom oružju i nuklearnom programu koji nikad nisu pronađeni i ozbiljnim vezama s terorističkim skupinama koje nikad nisu stvarno utvrđene.

To izvješće poput ranijeg iz Obavještajnog odbora Zastupničkog doma Kongresa usmjerava pozornost prema američkoj obavještajnoj zajednici i odvlači je od dužnosnika Bijele kuće koji su kritizirani zbog precjenjivanja opasnosti koju za Sjedinjene Države predstavlja Irak, piše Post.

Radi se o tome tko će biti okrivljen za obmanjivanje američke javnosti ukoliko oružje masovnog uništenja nikad ne bude nađeno, predsjednik Bush ili njegov šef obavještajaca, piše list.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara