AMERIKA OBILJEŽAVA 2. OBLJETNICU TERORISTIČKIH NAPADA

Amerikanci su u četvrtak obilježili drugu obljetnicu terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001. prisjećajući se poginulih s tugom i s osjećajem izgubljene sigurnosti a u strahu da bi se napadi mogli ponoviti. L

Diljem Sjedinjenih Država zvonila su crkvena zvona i položeni vijenci u ceremonijama bez političkih govora posvećenih sjećanju na 3.000 poginulih.

Amerika je minutom šutnje odala počast poginulima u 8 sati 46 minuta, u trenutku kada je jedan od četiri zrakoplova kojeg su oteli teroristi al Qaede udario u prvi od tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

U New Yorku, na mjestu gdje su prije dvije godine stajali tornjevi Svjetskog trgovačkog centra, 200 djece čiji su rođaci među poginulima, pročitalo je imena 2.792 nastradalih.

Američki predsjednik George W. Bush, u namjerno suzdržanom obilježavanju, prvo je nazočio molitvi u episkopalnoj crkvi Svetog Ivana u Washingtonu, a potom zajedno sa suprugom Laurom i sa suradnicima u Bijeloj kući održao je minutu šutnje.

Naglašavajući diskretnost obilježavanja Bijela kuća će u četvrtak održati i redovitu konferenciju za novinare u povodu 11. rujna koji je predsjednik Bush proglasio Danom rodoljuba.

U Pentagonu, drugome mjestu terorističkog napada, posvećen je vitraj koji se sastoji od 184 dijela koji simboliziraju isto toliko poginulih.

Bush je u srijedu na akademiji FBI-aja u govoru posvećenom obljetnici rekao da će se Amerikanci uvijek sjećati 11. rujna i obećao da će SAD uspješno nastaviti borbu protiv terorista koji, kako je rekao, i dalje planiraju nove napade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugu obljetnicu terorističkih napda na New York i Pentagon Amerikanci su dočekali s pomiješanim osjećajima tuge za poginulima, ali i trajno usađene nesigurnosti na vlastitu tlu.

Osjećaj da su novi napadi terorista mogući i u budućnosti samo je potvrdila audiovrpca emitirana u srijedu na kojoj navodni glas Osame bin Ladena, vođe al Qaede, hvali 19 terorista koji su otetim zrakoplovima udarili u Svjetski trgovački centar i Pentagon, dok njegov pomoćnik al-Zawahiri prijeti novim napadima.

Unatoč tomu na dan obljetnice ministarstvo domovinske sigurnosti nije povisilo stupanj pripravnosti na terorističke napade.

Dvije godine nakon napada, nakon dva dobijena rata, u Afganistanu i Iraku a u okviru rata protiv svjetskog terorizma, te izvanredno povećanih mjera sigurnosti u zemlji, Amerikanci imaju manje nego prije godinu dana povjerenja u vladu da može spriječiti nove terorističke napade.

Prema ispitivanju javnoga mišljenja Sveučilišta Columbija, 46 posto ispitanih sad vjeruje da vlada može učinkovito odgovoriti na biološki, kemijski ili nuklearni napad, što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 53 posto. Ispitivanje CNN/Time pokazalo je da dvije trećine Njujorčana sada više brine zbog mogućeg novog terorističkog napada nego prošle godine.

Unatoč golemim naporima, desetinama milijardi dolara utrošenih u unapređenje sigurnosti zemlje, američka vlada još nije uspjela osigurati da se napadi ne ponove. Upitan mogu li američke obavještajne službe zaustaviti budući veliki napad direktor Agencije za nacionalnu sigurnost Michael Hayden je rekao: "Sada smo u boljoj situaciji nego ikada, ali nema jamstva."

State Department je u četvrtak upozorio američke građane na opasnost od mogućih napada al Qaede diljem svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara