Amerikanci tri puta u posljednji trenutak otkazali napad na Bin Ladena

Amerikanci tri puta u posljednji trenutak otkazali napad na Bin Ladena
AMERIKANCI su mogli napasti Osamu bin Ladena tri puta 1998. i 1999. godine, no akcije su u posljednji trenutak otkazane, bilo zbog straha od civilnih žrtava, bilo zbog nepovjerenja u izvore, otkriva se u izvješću američkog istražnog povjerenstva za terorističke napade 11. rujna.

Tri puta, u prosincu 1998. i u veljači i svibnju 1999., mnogo prije terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001., američke obavještajne službe uspjele su lokalizirati Osamu bin Ladena, vođu terorističke mreže al-Qaide odgovorne za napade na New York i Washington u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Precizni napadi su bili pripremljeni, no nikada nisu provedeni u djelo zbog sumnji u pouzdanost izvora ili straha od mogućih civilnih žrtava, navodi se u izvješću Povjerenstva za 11. rujna objavljenom u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvješće precizira, npr., da je u prosincu 1998. bin Laden lokaliziran u Kandaharu, na jugoistoku Afganistana. Napad je u posljednji trenutak otkazan jer je direktor CIA-e George Tenet posumnjao u pouzdanost izvora i bojao se civilnih žrtava budući da se u blizini mete nalazila džamija.

Druga prilika propuštena je u veljači 1999. godine. Bin Laden je bio lokaliziran u jednom logoru u provinciji Hemland, na jugozapadu Afganistana, u blizini popularnog lovišta koje često posjećuju čelnici Zaljevskih zemalja. Iako se bin Laden više od tjedan dana nalazio daleko od naseljenog područja, napad nije izveden jer su se Amerikanci bojali da ne ubiju nekog arapskog princa ili drugog visokog dužnosnika koji su se možda nalazili u njegovoj blizini.

U svibnju 1999. Bin Laden se također nalazio u Kandaharu više od pet noći zaredom, no CIA je ponovno sumnjala u pouzdanost izvora i strahovala od civilnih žrtava.

Izvješće ističe da se Bin Ladena pokušalo ubiti 20. kolovoza 1998., nakon napada na američka veleposlanstva u Nairobiju i Der es Salamu, kada je bombardirana tvornica u Sudanu, no vođa al-Qaide tamo se nije nalazio.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara