Amnesty o izraelskoj izjavi ministra Žužula i posjetu predsjednika Mesića Siriji

Amnesty International Hrvatske izrazio je u petak, priopćenjem dostavljenom medijima, zabrinutost zbog izjave ministra vanjskih poslova Miomira Žužula dane tijekom ovotjednog posjeta Izraelu, te pozvalo predsjednika Republike Stjepana Mesića da se za posjeta Siriji prisjeti kršenja ljudskih prava manjinskih Kurda.

Žužul je u ponedjeljak u Jeruzalemu izrazio razumijevanje za izraelsku stranu u bliskoistočnom sukobu uz ocjenu da Palestinci nemaju pravog vođe za mirovne pregovore čime je doveo u pitanje ulogu palestinskog predsjednika Jasera Arafata.

AI izražava zabrinutost "zbog mogućih promjena u hrvatskoj vanjskoj politici prema Izraelu, koje bi mogle utjecati na stav Hrvatske prema kršenjima ljudskih prava na Bliskom istoku", stoji u priopćenju.

Organizacija podsjeća da je 8. ožujka, na sastanku s predstavnicima Odjela za ljudska prava Ministarstva vanjskih poslova u vezi sa zasjedanjem Komisije za ljudska prava Ujedinjenih naroda, bilo rečeno da RH, kao članica Komisije, neće podržavati jednostrane stavove.

"Posljednje izjave ministra Žužula odstupaju od takva stajališta i dovode hrvatsko izaslanstvo u Ženevi u situaciju da se opredjeljuje za jednu stranu, bez obzira na posljedice takve politike na ljudska prava", piše AIH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga AI poziva Hrvatsku da, kao članica te Komisije UN-a, pozove izraelsku vladu da "odmah" prekine gradnju sigurnosnog zida unutar Zapadne obale, zaustavi nezakonita uništavanja palestinskih kuća na okupiranim područjima te ukine mnogobrojna ograničenja nametnuta Palestincima, pozove izraelsku vojsku i naoružane palestinske skupine da odmah prestanu ubijati civile.

Hrvatska treba "pozvati izraelsku vladu da opozove diskriminatorni zakon koji izraelskim građanima zabranjuje zajednički život s njihovim palestinskim supružnicima" i da"bez odgode i bez ikakvih uvjeta pusti na slobodu sve zatočene novake i rezerviste koji su odbili služiti u vojsci zbog prigovora savjesti", drži organizacija.

Ona se također oglasila i o trenutačnom posjetu predsjednika Republike Stjepana Mesića Siriji, zemlji koja krši prava kurdske etničke manjine. Podsjećajući da je u području nastanjenom Kurdima u etničkim sukobima Kurda i Arapa poginulo više desetaka ljudi, nakon čega su slijedila masovna uhićenja Kurda, muškaraca i dječaka, kojima se od tada gubi svaki trag, AI poziva "hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da tijekom boravka u Siriji podrži zahtjeve Amnesty Internationala".

(Hina) pp yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara