ANNAN NA DAN SLOBODE TISKA ISTIČE VAŽNOST NEOVISNOSTI MEDIJA

Obilježavajući Svetski dan slobode tiska, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u ponedjeljak je naglasio važnost potpore neovisnosti medija i sigurnosti novinara koji trebaju obavljati svoj posao bez straha.

"Svjetski dan slobode tiska je prvenstveno dan kada se sjećamo i odajemo poštovanje novinarima koji su ubijeni obavljajući svoj posao ili čije je izvješćivanje dovelo do njihovog uhićenja", rekao je Annan započinjući u UN-u dan posvećen ulozi i odgovornosti medija u praćenju globalnih pitanja.

Mada su novinari ostali nepokolebljivi suočeni s neprijateljstvom i opasnostima, rekao je Annan, nastavljeno ugrožavanje njihova osobnog i profesionalnog integriteta "mora zabrinuti sve nas koji se oslanjamo na medije kao čimbenika slobode izražavanja, branitelja ljudskih prava, oruđe razvitka i sredstvo buđenja savjesti svijeta".

On je naveo kako je u 2003. ubijeno 36 novinara, njih 17 samo u prva tri mjeseca ove godine, te da je 136 novinara bilo krajem prošle godine u zatvoru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o tome što zaokuplja pozornost medija, Annan je upozorio da predmetom izvješćivanja tiska ne bi trebale samo krvoprolića i već razvijene krize.

U UN-u je priređen i skup o "izvješćivanju i nedovoljnom izvješćivanju" na kojem je bilo govora i o temama koje uz sukobe zaslužuju veću pozornost medija. Među ostalim, spomenute su nevolje djece koja su ostala siročad zbog AIDS-a, promicanje prava invalida koji predstavljaju 10 posto svjetskog stanovništva, te problem pretjeranog izlovljavanja ribe u svijetu.

(Hina) xsl ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara