Annan namjerava smijeniti Del Ponte s mjesta tužiteljice za Ruandu

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan namjerava smijeniti Carlu del Ponte s mjesta glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu, kazali su u petak diplomatski izvori u sjedištu UN u New Yorku.

Del Ponte će i dalje ostati glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kazali su izvori.

Ona trenutno obavlja obje dužnosti, a mandat joj istječe u rujnu.

Konačnu odluku donijet će Vijeće sigurnosti UN-a.

Tijekom neformalnih konzultacija s Annanom o tom pitanju, nijedna od pet stalnih članica VS UN-a - SAD, Britanija, Francuska, Rusija i Kina - nije imala nikakvih prigovora, rekli su diplomati.

"Glavni tajnik nevoljko je odlučio odvojiti tužiteljstvo dvaju sudova. Očekuje se da to uskoro i objavi", rekao je jedan diplomat za Reuters, dodajući da ta odluka još nije konačna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Del Ponte je izložena žestokim kritikama zbog sporog procesuiranja glavnih optuženika za genocid u Ruandi 1994. godine, u kojem je ubijeno više od 800.000 ljudi, većinom manjinski Tutsiji i politički umjereni Hutui.

Istodobno, sukobila se s ruandskom vladom, optuživši je da sprečava pojavljivanje svjedoka pred sudom zbog njezine namjere da istraži i zločine Ruandske domoljubne vojske koju vode Tutsi.

Glasnogovornica tužiteljice Florance Hartmann rekla je ranije za France presse da ruandske vlasti već nekoliko tjedana iza kulisa vrše pritisak na VS UN-a da smijeni Del Ponte s mjesta glavne tužiteljice kako bi spriječile istragu o zločinima Ruandske domoljubne vojske.

Njezinu smjenu zatražilo je ovoga tjedna u New Yorku i šezdeset ruandskih nevladinih organizacija.

Annan i Del Ponte trebali bi se sastati u ponedjeljak u New Yorku kako bi razgovarali o produljenju njezina mandata.

Međunarodni kazneni sud za Ruandu, sa sjedištem u Arushi, u Tanzaniji, osnovan je 1995. i ima 16 sudaca i više od 800 djelatnika. Godišnji proračun mu je gotovo 100 milijuna američkih dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara