ANNAN ODBACIO BUSHOVU TVRDNJU DA JE SVIJET DANAS SIGURNIJI

Svijet nije ništa sigurniji nego prije tri godine, izjavio je u srijedu glavni tajnik UN Kofi Annan, izravno proturječivši tvrdnji američkog predsjednika Georgea Busha kako je svijet učinio sigurnijim mjestom.

Na istoj konferenciji za novinare Annan je i kritizirao odluku Bushove administracije da ne dodijeli 34 milijuna dolara Fondu UN za stanovništvo, rekavši kako ta agencija spašava živote mnogih žena.

"Ne, ne mogu reći da je svijet danas sigurniji nego prije dvije, tri godine", rekao je Annan, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome misli li da je svijet danas sigurniji i o potezu administracije oko donacije fondu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bush, koji je od ulaska u Bijelu kuću u veljači 2001. pokrenuo dva rata, u svakom trenutku otkako je krenuo u predizbornu kampanju za predsjedničke izbore 2. studenoga, neprestano ponavlja kako njegova politika čini svijet sigurnijim mjestom.

Annanova izjava mogla bi opet zategnuti odnose između UN i SAD, koji su se nešto poboljšali nakon pomoći UN u pravovremenoj uspostavi nove vlade u Bagdadu kojom je završila američka okupacija Iraka.

(Hina) xdam ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara