Antičević Marinović: Zbog klevete nitko neće u zatvor, pa ni novinari

Antičević Marinović: Zbog klevete nitko neće u zatvor, pa ni novinari
MINISTRICA pravosuđa Ingrid Antičević Marinović najavila je danas da zbog kaznenog djela klevete ili uvrede više nitko, pa ni novinari neće biti kažnjeni zatvorom, već samo novčano.

Prema izmjenama Kaznenog zakona koje će Vlada predložiti idućeg tjedna, a koje je ministrica predstavila na današnjoj konferenciji za novinare, od odgovornosti za klevetu, koja podrazumijeva samo iznošenje i prenošenje neistine, nitko neće biti isključen, pa ni novinari.

Isključenje protupravnosti predviđa se, međutim, za novo kazneno djelo ogovaranje koje je blaže od klevete, a ostaje i isključenje protupravnosti za uvredu.

"Ukidanje kazne zavora za klevetu, odnosno za djela protiv ugleda i časti velika je novost i iznimka je u odnosu na europska zakonodavstva i tranzicijske zemlje", naglasila je ministrica.

Istaknula je i da će biti otklonjena svaka mogućnost da se tužbama za klevetu ograničava sloboda novinara jer će kleveta biti uže i preciznije definirana kao svjesno iznošenje i prenošenje neistine, ali i zato jer će teret dokazivanja da je tuženi znao da je nešto neistinito i to svjesno iznio ili prenio, odnosno svjesno kršio zakon, ubuduće biti na tužitelju. Time kleveta prestaje biti jedino kazneno djelo u kojem je teret dokaza bio na strani tuženog, a ne tužitelja, naglasila je ministrica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnila je da ogovaranje kao kazneno djelo postoji u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i Švicarskoj.

Ogovaranjem se, kao i klevetom, može naštetiti ugledu i časti, ali za razliku od klevete kod ogovaranja počinitelj iznosi činjenice čija se neistinitost ne može utvrditi, odnosno ne zna jesu li činjenice koje iznosi ili pronosi istinite ili ne.

Kod tako formuliranog kaznenog djela moguće je i isključenje protupravnosti ako su činjenice iznesene u znanstvenom, književnom ili umjetničkom djelu, u obavljanju službenih i političkih dužnosti ili u novinarskom poslu. To znači da će novinar biti oslobođen odgovornosti, kao i kod uvrede, i ako je u dobroj vjeri prenio neistinu.

Predstavljajući izmjene Kaznenog zakona, ministrica je rekla da je Vlada potaknuta burnom reakcijom novinara zbog ukidanja isključenja protupravnosti za kazneno djelo klevete odlučila preispitati cijelo poglavlje o zaštiti ugleda i časti i urediti ga na novi i suvremeniji način.

Hrvatska će tako među europskim državama prednjačiti po ukidanju kazne zatvora za klevetu jer u zatvore se zbog klevete neće moći ići ni ako se novčana kazna ne plati kako je to predviđeno za sve druge neplaćene novčane kazne, naglasila je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara