Antolović: Novinar neće biti kažnjen zbog neotkrivanja izvora po nalogu suda

DR\AVNI tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović rekao je danas da na temelju Zakona o medijima novinar neće biti kažnjen ako po nalogu suda ne otkrije izvor informacije.

Zakonom o medijima novinar nije dužan dati podatke o izvoru objavljene informacije ili informacije koju namjerava objaviti, a to se pravo odnosi i na glavnog urednika, urednike i autore objavljenih priloga koji nisu novinari. Od tog pravila predviđena je i iznimka koja je bitno sužena u odnosu na prijašnji Zakon o medijima, koji je po odluci Ustavnog suda prestao važiti 30. travnja.

"Najvažnije je da za nepoštivanje tog članka nema sankcije, što znači da novinar koji po nalogu suda ne otkrije izvor za to neće biti kažnjen", kazao je Hini Antolović.

Prema novom zakonskom rješenju, jedino državno odvjetništvo može podnijeti zahtjev nadležnom sudu da naloži novinaru otkrivanje podataka o izvoru objavljene informacije ili informacije koju namjerava objaviti i to samo onda kada je to ograničenje novinarskih sloboda nužno radi interesa nacionalne sigurnosti, teritorijalne cjelovitosti i zaštite zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sud novinaru može naložiti da otkrije izvor samo ako je to nužno radi zaštite javnog interesa u naročito značajnim i ozbiljnim okolnostima. Primjerice, kaže Antolović, to znači da se novinaru neće moći naložiti da otkrije podatke vezane uz haškog optuženika i bjegunca Antu Gotovinu, ali će moći u situaciji kada se sumnja da novinar ima podatke vezane uz neki teroristički čin.

Antolović objašnjava da su glavni motivi za unošenje odredbe o otkrivanju izvora u Zakon o medijima "događaji od 11. rujna u SAD-u i antiteroristički pokret kojim je obuhvaćen cijeli svijet i iz kojeg nije isključena niti jedna zemlja".

Naglašava međutim, da je za nalog za otkrivanje izvora potrebno ispuniti još dva zakonska uvjeta. Sud, naime, može naložiti otkrivanje izvora samo ako ne postoji razumna alternativa za otkrivanje tih podataka i da na Zakonu osnovani interes javnosti za otkrivanje podataka o izvoru jasno prevladava nad interesom zaštite izvora informacije.

Radi zaštite novinara sud može isključiti javnost iz postupka iznošenja podataka i upozoriti sve prisutne osobe da su te podatke dužne čuvati kao tajnu. Novinar, ako sud tako naloži, može otkriti podatak ali i ne mora, jer za takvu situaciju po Zakonu o medijima nije predviđena sankcija, obrazložio je Antolović.

Zakon o medijima je prema odluci Ustavnog suda prestao važiti 30. travnja, a novi Zakon o medijima, donesen istog dana, još nije objavljen u Narodnim novinama, niti je stupio na snagu. No, Antolović tvrdi da to ne znači da je nastupila pravna praznina u medijskom zakonodavstvu. Prema njegovom tumačenju, u međuvremenu je na snazi ponovno oživljeni Zakon o javnom priopćavanju iz 1996.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara