23.20.165.182 US
 

Apostolski nuncij Giulio Einaudi predvodio svečanu misu u zagrebačkoj katedrali

Piše:
ponedjeljak, 8.9.2003. 23:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

APOSTOLSKI nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Giulio Einaudi predvodio je večeras na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije svečanu misu u zagrebačkoj prvostolnici kojom se i oprostio od brojnih okupljenih vjernika na kraju svoje misije prvoga apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj.

Misnim slavljem završena je svečanost oproštaja msgr. Giulia Einaudia priređena u povodu završetka njegove službe apostolskoga nuncija u Hrvatskoj. U sklopu te svečanosti večeras je u dvorani "Vijenac" Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa predstavljena i knjiga msgr. Einaudia "Dragocjeno služenje Crkvi".

U pozdravu je nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Josip Bozanić rekao je da se zahvalnim euharistijskim slavljem rado prisjećamo 13. svibnja 1992. dana kada Crkva u liturgiji slavi spomen Gospe Fatimske i kada je msgr. Einaudiu na početku njegove misije srdačnu dobrodošlicu izrazio blage uspomene kardinal Franjo Kuharić.

"Prije 11 godina primili smo Vaš dolazak kao zraku svjetla u tada našu tešku stvarnost pritisnutu okrutnim ratom", podsjetio je nadbiskup Bozanić istaknuvši da je Katolička crkva u Hrvatskoj u službi apostolskoga nuncija msgr. Giulia Einaudia uvijek imala siguran oslonac. Po nadbiskupovim riječima, msgr. Einaudi je dolazeći s bogatim iskustvom prethodnoga rada u tešku zbilju ratom pogođene zemlje i Crkve udarane različitim pritiscima i nepravdama brzo prepoznao hrvatsku kulturnu baštinu ukorijenjenu u katoličkoj vjeri i pratio mukotrpnu izgradnju demokratskoga društva.

"Stvarnost posljednjega desetljeća obvezuje nas velikom zahvalnošću prema papi Ivanu Pavlu II., a te stranice hrvatske povijesti na kojima je toliko puta upisano i Vaše cijenjeno ime ostat će neizbrisive u našemu pamćenju" rekao je Bozanić.

U oproštajnoj propovijedi msgr. Giulio Einaudi podsjetio je kako je po dolasku u Zagreb odmah nakon priznanja Hrvatske mogao izbliza slijediti ponovno rađanje jedne plemenite nacije, najprije iskušavane ugnjetavačkim režimom koji nije poštovao ljudsko dostojanstvo, a zatim dugotrajnim i krvavim ratom koji je prouzrokovao strahovite patnje i razaranja. Ali, zahvaljujući svojoj višestoljetnoj kulturi ukorijenjenoj u kršćansku vjeru i svom pučanstvu snažnom i žilavom u obrani vlastitih uvjerenja Hrvatska je znala pronaći put ponovne izgradnje demokratskoga društva i usmjerenja prema Europi, rekao je msgr. Einaudi.

Svoje osjećaje izrazio je parafrazirajući riječi psalma sto trideset sedmoga - Nek se osuši desnica moja, Hrvatska, ako tebe zaboravio, što je izazvalo dugotrajan pljesak zahvalnosti prepune zagrebačke prvostolnice. Na kraju propovijedi zazvao je riječima Svetoga Oca izgovorenim u Zadru na sve okupljene zagovor Blažene Djevice i pozvao da njezinoj majčinskoj brizi povjerimo svoj život, sadašnjost i budućnost.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije