Arapski tisak: Bushove osude su preblage i došle su prekasno

AMERIČKI predsjednik George W. Bush osudio je na dvjema arapskim televizijskim postajama, al-Hurri i al-Arabiyi, zlostavljanje iračkih zatvorenika ali je to učinio preblago i prekasno, ocijenili su u četvrtak arapski komentatori.

Teško će, tvrde arapski analitičari, Arapi na temelju jednog istupa promijeniti mišljenje o Bushu koji je, kako prevladava mišljenje u arapskom svijetu, izgledao više zabrinut kako će njegovu osudu primiti Amerikanci.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak ocijenio je da je zbog Bushove politike SAD na Bliskom istoku omraženiji nego ikad prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U uvodniku dnevnika al-Ahram, SAD se poziva da "smjesta povuče postrojbe iz Iraka, prizna strašnu nepravdu učinjenu Iraku i javno se ispriča za sve što su američki vojnici počinili".

"I na kraju, Bushu i Blairu poručujemo: Dosta s vašim iluzijama. Vrijeme carstva je prošlo i nikad se neće vratiti", piše kolumnist Ahmed el-Birri.

Kada su na vidjelo izašle sve "prljavštine" američkih vojnika u Iraku, posebice mučna zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib kod Bagdada, još je viče ojačalo nepovjerenje prema SAD-u.

Kod velike većine Arapa, tvrde analitičari, prevladava mišljenje da je cilj invazije na Irak bio zaštititi Izrael, preuzeti kontrolu nad iračkom naftom, izgraditi američko carstvo na Bliskom istoku ili, jednostavno rečeno, povesti rat protiv muslimana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara