ARHEOLOZI U EGIPTU PRONAŠLI 2200 GODINA STARU STELU IZ DOBA PTOLOMEJEVIĆA

Njemački i egipatski arheolozi koji istražuju dolinu Nila pronašli su stelu iz doba Ptolomejevića na kojoj su vidljivi natpisi na tri različita pisma, baš kao na slavnom kamenu iz Rosette.

Egiptolog s potsdamskog sveučilišta Christian Tietze kaže da je pronađena stela "najvažniji nalaz u Egiptu u posljednjih 120 godina".

Sivi granitni kamen visok 99 i širok 84 centimetra pronađen je posve slučajno na mjestu gdje njemački arheolozi istražuju ostatke srušenoga drevnoga grada Bubastisa, nekad velikoga vjerskog i političkog središta 90 kilometara sjeveroistočno od današnjega Kaira.

Riječ je o kraljevskoj odluci napisanoj grčkim i demotskim pismom te hijeroglifima, u kojoj se spominju kralj Ptolomej III. Euerget kao i godina 238. prije Krista.

"Natpis je bitan jer govori o reformi drevnoga egipatskoga kalendara koji se počeo primjenjivati tek 250 godina poslije u doba Julija Cezara", rekao je Tietze.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natpis se sastoji od 67 redaka grčkoga teksta i 24 redaka demotskoga uz tragove hijeroglifa.

Grad Bubastis bio je glavni grad Egipta u 8. stoljeću prije Krista, a na mjestu nalazišta koje istražuju njemački arheolozi bio je hram koji je vjerojatno srušen u potresu.(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara