Ashdown: Nitko u BiH više neće biti iznad zakona

UHIĆENJE bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante Jelavića i zamjenika direktora ureda Interpola u toj zemlji Asima Fazlića treba promatrati kao jasan znak da nitko više neće biti iznad zakona, izjavio je u subotu u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

On nije želio komentirati optužbe na račun Jelavića i Fazlića istaknuvši kako je to stvar pravosuđa i policijske istrage, ali je kazao kako je krajnje vrijeme da se BiH odlučno pozabavi organiziranim kriminalom i korupcijom ukoliko želi nastaviti približavanje Europskoj uniji.

"Skandal je da je BiH jedina zemlja u Europi koja nema policiju na državnoj razini", kazao je Ashdown na konferenciji za novinstvo što ju je održao zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem kako bi promovirao novi paket zakona čiji je cilj osigurati učinkovitu borbu protiv organiziranog kriminala.

Terzić je najavio kako će do kraja mjeseca početi funkcionirati državna Agencija za informacije i zaštitu (SIPA) koja će po prvi puta nakon Daytona osigurati koordinaciju policijskih aktivnosti na državnoj razini.

Ta će agencija, kako je pojasnio Terzić, imati zadaću boriti se protiv organiziranog kriminala i terorizma, tragati za osumnjičenima za ratne zločine te za osobama uključenima u krijumčarenje oružjem i narkoticima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru SIPA-e postojat će i posebni financijski odjel čiji će posao biti sprječavanje pranja novca.

Agencija za informacije i zaštitu BiH trebala bi usko surađivati s državnim tužiteljstvom odnosno njegovim posebnim odjelom za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije kojega trenutačno vode inozemni tužitelji.

Taj je odjel i proveo istragu te naložio privođenje Jelavića, Miroslava Prce i Miroslava Rupčića osumnjičenih za zloporabe fondova "Hercegovačke banke" iz Mostara.

Sva trojica i dalje se nalaze u jednomjesečnom pritvoru kojega im je odredio Sud BiH a slična mjera treba biti izrečena i zamjeniku direktora Interpola za BiH Fazliću kojega se tereti da je kriminalcima prodavao povjerljive policijske informacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara