54.144.14.134 US
 

Ashdown: Obruč oko Karadžića steže se po "scenariju Milošević"

Piše:
petak, 7.3.2003. 14:33
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

IMOVINA dvojice utjecajnih članova Srpske demokratske stranke (SDS) kojom su raspolagali u Bosni i Hercegovini zamrznuta je koordiniranom akcijom međunarodnih organizacija i domaćih vlasti te zemlje čime je započela akcija uništavanja mreže koja od uhićenja štiti bivšeg vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown izjavio je u petak u Sarajevu kako je naložio zamrzavanje svih bankovnih računa i sredstava kojima raspolažu Momčilo Mandić i Milovan Bjelica za koje je utvrđeno da su financirali zaštitu trenutačno najtraženijeg ratnog zločinca na svijetu.

´Radovan Karadžić nije samo hajduk koji se skriva po brdima. On je istodobno šef jedne organizacije koja djeluje u sjenci a ona je vaoma jaka i pruža mu zaštitu, informacije, potporu i utočište´, kazao je Ashdown.

Visoki je predstavnik kazao kako su prikupljeni ´opsežni i uvjerljivi dokazi´ da su Mandić i Bjelica dio te organizacije te da su svojim djelovanjem financirali Karadžića.

Za Mandića je naveo kako njegove veze s Karadžićem postoje još od ranih 80-ih godina kada ga je zaštitio od izvršenja zatvorske kazne koja mu je izrečena zbog pronevjere dodavši kako je Mandić obični ratni profiter. Milovana Bjelicu Ashdow je pak nazvao ´Karadžićevim glasnikom prema vanjskom svijetu´.

Mandić i Bjelica vodili su i dvije tvrtke - ´Manco oil´ koja se bavi prometom nafte te ´Privrednu banku´ Republike Srpske. One su također stavljene na crnu listu no rad im za sada nije zabranjen.

To će međutim biti učinjeno odbije li poslovodstvo surađivati s istražiteljima koji imaju zadaću provjeriti sve financijske transakcije.

Američki veleposlanik u BiH Clifford Bond potvrdio je kako je njegova Vlada također poduzela mjere protiv Mandića i Bjelice odnosno njihovih tvrtki zamrznuvši svu imovinu koju posjeduju u Sjedinjenim Državama te zabranivši bilo kakvo poslovanje s njima američkim državljanima i tvrtkama.

Paddy Ashdown kazao je kako je službeni demarš upućen tijekom dana i u Beograd jer se od vlasti Srbije i Crne Gore također očekuje da blokiraju razgranati poslovni imperij Mandića i Bjelice čime bi se ova dvojica stavila u ´financijsku karantenu´.

Sličnu akciju, kako je najavljeno, u narednim će danima poduzeti i zemlje Europske unije a one će vjerojatno zabraniti i izdavanje viza suradnicima odbjedlog vođe bosanskih Srba.

Istodobno s ovim mjerama, pripadnici SFOR-a na Palama su poduzeli akciju u kojoj je pretražena zgrada općine s ciljem pronalaženja dokumentacije o poslovnim aktivnostima dvojice Karadžićevih pomagača.

Ashdown je pojasnio kako je u BiH započela provedba istog scenarija koji je doveo do izolacije a zatim i rušenje s vlasti Slobodna Miloševića te na kraju do njegova izručenja sudu u Den Haagu.

´Vjerujem kako će ove mjere otežati Karadžiću da se krije i da bježi´, kazao je Ashdown istaknuvši prri tom kako započeta akcija treba biti upozorenje i svima drugima koji pružaju potporu osumnjičenim a zaa ratje zločine.

´Moja poruka im je da s tim odmah prestanu ili da se suoče s posljedicama takvog djelovanja´, izjavio je Ashdown.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije