Ashdown zabranio financiranje HDZ BiH

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u BiH donio je u utorak odluku o zabrani financiranja aktivnosti Hrvatske demokratske zajednice BiH jer se njezini lokalni dužnosnici protive administrativnom ujedinjenjenju nacionalno podijeljenih škola.

U priopćenju koje je objavio Ashdownov ured (OHR), navodi se da se zabrana odnosi na proračunsko financiranje HDZ BiH na svim razinama vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stranke u BiH imaju pravo financiranja iz proračunskih sredstava ukoliko imaju zastupnike u općinskim vijećima, odnosno županijskim i entitetskim skupštinama te u državnom parlamentu.

Zabrana financiranja HDZ BiH iz proračuna ostat će na snazi sve dok vlasti u županijama Hercegovačko-neretvanskoj i Središnja Bosna ne prihvate program ujedinjenja pod nazivom "dvije škole pod jednim krovom". Takve škole samo koriste iste prostorije dok nastavu organiziraju po posebnim planovima i programima ovisno o nacionalnosti učenika.

Iz OHR-a ističu da se to ujedinjenje odnosi samo na njihov administrativni ustroj i ni na koji način ne utječe na nastavne planove i programe kojima je zagarantirano očuvanje prava na jezik i kulturu svakog naroda u BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara