54.196.47.145 US
 

B.a.B.e. o konačnim prijedlozima Zakona koji reguliraju status žene u društvu

Piše:
utorak, 8.7.2003. 14:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

GRUPA za ženska ljudska prava B.a.B.e. iznijela je danas primjedbe na konačne zakonske prijedloge zakona o ravnopravnosti spolova, zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i obiteljskog zakona kojima se regulira status žene u društvu.

Temeljni prigovor Grupe B.a.B.e. na konačni prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u obitelji bio je da zakon poglavito štiti obitelj, a ne i žrtvu, te da se nasilje u obitelji i dalje smatra prekršajem, s najviše 60 dana zatvora za tjelesnu ozljedu.

Pravnica Grupe B.a.B.e. Radmila Sučević predložila je da se jasno razgraniči kada će se nasilje u obitelji smatrati kažnjivim, a kada prekršajnim činom.

"Prekršaj se najčešće kažnjava novčanom kaznom što pogađa obiteljski budžet, što može dovesti do toga da žene više neće prijavljivati nasilje u obitelji", smatra Sučević.

Osim toga, negativnim je ocijenila i nepostojanje hitnih mjera zaštite osoba izloženih nasilju.

Na zabranu približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtva nasilja morat će čekati po nekoliko mjeseci, tek nakon pravomoćnog sudskog rješenja o prekršaju, upozorava Sučević.

Koordinatorica grupe za ženska ljudska prava B.a.B.e Martina Belić ocijenila je da se na Zakon o ravnopravnosti spolova predugo čekalo, te da njegovo kašnjenje ne opravdava hitnu proceduru donošenja tog zakona.

O zakonu koji je trebao biti ustavni zakon i izražavati namjeru provođenja rodno osviještene politike u svim segmentima društva trebala se provesti iscrpna javna rasprava i barem dva čitanja u Saboru, rekla je Belić.

Iako je predloženim zakonom predviđeno osnivanje vladina ureda za ravnopravnost spolova, kao stručne službe koja će obavljati poslove vezane uz promicanje ravnopravnosti, Grupa B.a.B.e. traži osnivanje i instituta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kao samostalnog i neovisnog tijela.

Temeljni prigovor na konačni prijedlog Obiteljskog zakona bio je neadekvatna naplata uzdržavanja za djecu, neosnivanje obiteljskih sudova za predmete iz područja obiteljsko-pravne zaštite, te otežavanje čina razvoda braka uvođenjem institucije posredovanja.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije