Bajić: Državno odvjetništvo na dobrom putu

GLAVNI državni odvjetnik Mladen Bajić ocijenio je danas da je slika o radu Državnog odvjetništva (DO) u posljednjih godinu i pol promijenjena nabolje, te da se pokazalo da je "izabran dobar put kako se dno u radu DO iz svibnja 2002. više ne bi dogodilo".

Bajić je to izjavio na početku dvodnevnog savjetovanja državnih odvjetnika u Lovranu.

Istaknuo je da je broj neriješenih predmeta smanjen ali da i dalje treba nastaviti sa smanjenjem kako bi se do kraja ove godine dostigla razina polumjesečnog zaostatka.

Po njegovim riječima, krajem 2001. ukupno je bilo oko 23 tisuće neriješenih prijava, a krajem 2002. 17,5 tisuća. U Kaznenom odjelu DO-a prije dvije godine bilo je 7,5 tisuća, a krajem prošle godine broj neriješenih je prepolovljen na 3,5 tisuće.

Najviše neriješenih prijava je u zagrebačkom općinskom DO kojem će, kako je najavio Bajić, druga državna odvjetništva pomoći da riješi zaostatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenio je da je u proteklih godinu i pol uspostavljena dobra suradnja s policijom i drugim državnim tijelima, da je riješen smještaj USKOK-a, te da je pred rješenjem smještaj DO na jednom mjestu. Kazao je da su zapošljavanjem 116 novih zamjenika uglavnom zadovoljene kadrovske potrebe. Naglasio je, međutim, spremnost DO da iz svojih redova ukloni "sve one koji tamo ne pripadaju".

Bajić je istaknuo da se počeo provoditi nadzor nad radom i učinkovitošću državnih odvjetnika. U tome pomoć pružaju državni odvjetnici iz Slovenije u kojoj je, nakon uvođenja takvog nadzora, učinkovitost porasla za 100 posto te tamo danas nema zaostataka, kazao je Bajić.

Državnim odvjetnicima je preporučio da što više sporova pokušaju riješiti mirnim putem, odnosno nagodbom, posebno u građanskim postupcima.

Zamjenik ministrice pravosuđa Dubravko Palijaš ustvrdio je da je rad DO znatno poboljšan, no da je potrebno više novca za opremanje i edukaciju.

Na savjetovanju u Lovranu sudjeluje stotinjak državnih odvjetnika iz Hrvatske, te pravni stručnjaci sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, iz Nizozemske i SAD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara