Bajuk proziva Kučana zbog Ljubljanske banke

NAKON "izbrisanih neslovenaca" i izbrisani štediše Ljubljanske banke postaju predmetom predizbornog odmjeravanja ljevice i desnice u Sloveniji.

Andrej Bajuk, koji je 2000. godine u koaliciji s Janezom Janšom 5 mjeseci vodio tzv. privremenu vladu desnog centra, izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da je "potpuno neetično" nedavno priznanje bivšeg predsjednika Milana Kučana da je intervenirao za isplatu uloga Slavenu Letici. Bajuk je rekao da to "prikazuje Sloveniju u lošem svjetlu". Pozvao je Kučana da kaže da li je takvih intervencija bilo još, a vladu da zauzme stajalište o tom pitanju.

Direktor "stare" Ljubljanske banke Borut Ožura izjavio je poslovni list "Finance" od srijede da ne zna koliko je "privilegiranih Hrvata" dobilo isplaćene štedne uloge unatoč načelnom stajalištu Ljubljane da je riječ o sukcesijskom pitanju i da pojedinačnih isplata ne može biti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti list u komentaru o dimenzijama "slučaja Letica", podsjeća da u Hrvatskoj tisak počinje nagađati o tome koga je i s kakvim interesom isplaćivala Ljubljanska banka u vrijeme kad je većina štediša uzaludno čekala da se to pitanje riješi za sve.

"Jesu li u Ljubljanskoj banci doista povremeno isplaćivali male štediše koji su se našli u neprilikama, kao što je nedavno ustvrdio bivši guverner centralne banke France Arhar, ili je banka povremeno popuštala pod pritiskom važnih štediša?" - pita se u komentaru Borut Hočevar, pozivajući se na pisanje hrvatskog tiska da je svoj depozit dobio i nekadašnji jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar, te brat odvjetnika Božidara Vukasovića koji zastupa hrvatske štediše u sporu s bankom.

Spomenuta otkrića i priznanje da su intervencije išle preko člana uprave "nove" Ljubljanske banke Borisa Zakrajšeka mogli bi dugoročno oslabiti slovensku pregovaračku snagu oko pitanja sukcesije bivše Jugoslavije i Ljubljanske banke, tvrdi komentator "Financa".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara