BANJA LUKA: ZAVRŠIO SEMINAR "NATO I JUGOISTOK EUROPE DANAS"

U Banjoj luci je u petak navečer završio znanstveni seminar pod naslovom "NATO i jugoistok Europe koji su organizirali Centar za međunarodne odnose iz Banje Luke i Centar za međunarodne studije iz Zagreba uz potporu njemačke zaklade bliske socijaldemokratskim idejama, Friedrich Ebert Stiftung. L

Seminar su otvorili predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Ivan Lepoglavec. Čavić je izričito naglasio opredijeljenost Bosne i Hercegovine za ulazak u euratlantske integracije kao i jačanje njezinih državnih funkcija i ustroja na entitetskoj razini, dok je hrvatski generalni konzul afirmirao pozitivna iskustva u produbljivanju uzajamne ekonomske i drugih vidova suradnje BiH i Hrvatske koje, i zbog specifičnog geopolitičkog položaja, ne podnose bilo kakve barijere. Profesori Zagrebačkog sveučilišta, posebno Fakulteta političkih znanosti govorili su o NATO-u i novom političkom ozračju kolektivne sigurnosti te promjenama u europsko-američkim odnosima u svjetlu krize u Iraku, a posebnu pozornost pobudilo je izlaganje dr. Siniše Tatalovića o temi "Hrvatska i NATO".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U zaključnim razmatranjima ocijenjeno je da je upravo Hrvatska najdalje otišla na putu prema euroatlatskim integracijama (kako u vojno-političkom tako i ekonomskom pogledu) te da upravo iskustva i primjer Hrvatske trebaju slijediti i ostale zemlje u regiji koje teže ka Europi.

Uz goste iz Zagreba na ovome skupu su nastupili i vojno-politički analitičari iz Republike Srpske, a delegacija Atlantskog vijeća Srbije i Crne Gore unatoč najavi nije došla na skup.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara